Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2017

Pief-paf-poeven in het Ghoybos

KAAG EN BRAASSEM > Het college van burgemeester en wethouders heeft een overeenkomst afgesloten met Battlefield Live Nederland B.V., zodat bezoekers aan het Ghoybos kunnen lasergamen. Natuurliefhebbers dreigen hierdoor het slachtoffer te worden.

Drie jaar geleden trokken wandelaars in het Oegstgeestse Bos van Wijckerslooth aan de bel bij het bestuur van die gemeente. Ze baalden als een stekker doordat de rust steeds vaker verstoord werd door lasergamende mannen en vrouwen. Het college werd opgeroepen om het lasergamen te verbieden. Ook in de Leidse Hout mogen geen lasergamespelletjes meer gehouden worden, vanwege de overlast voor de omgeving.

Maar het gemeentebestuur in Kaag en Braassem verwelkomt de laserguns actieve recreanten met open armen. Het voormalige productiebos Ghoybos moet worden omgevormd tot een 'gevarieerd natuur- en recreatiebos', maar met de komst van lasergame-activiteiten valt het te betwijfelen of zich in het Ghoybos ooit echt hoogwaardige natuur kan ontwikkelen. In ieder geval mag Battlefield Live Nederland B.V. (ook bekend als Combat Zone) in het Ghoybos gaan lasergamen. Een heel stuk van het Ghoybos; maar liefst 1,5 hectare(!) wordt ingericht en onderhouden, zodat volwassenen en kinderen kunnen pief-paf-poeven in het bos. Wel mogen andere bezoekers van het bos gerust tussen de lasergamende mensen door lopen: ,,Dit gedeelte van het bos blijft verder openbaar en dus toegankelijk voor een ieder'', zo laat de gemeente weten.

Volgens Combat Zone heeft het lasergamen 'niet aantoonbaar' invloed op de flora en fauna. In het Ghoybos komen houten pallets of grond- en houtwallen 'met natuurlijke materialen'. Het gaat hierbij onder meer om bomen die elders in het Ghoybos gekapt worden. Omwonenden van het Ghoybos hebben een aanbod gekregen om gratis een middagje te lasergamen; hierdoor wordt gehoopt, dat de weerstand tegen deze spelvorm afneemt. Enkele bewoners willen gebruik maken van dit voorstel. De gemeente laat weten, dat ,,als er excessen zouden ontstaan, de gemeente de overeenkomst kan beëindigen.''


Joep Derksen