Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2017

Kerken doen onderhoud samen

ROELOFARENDSVEEN – Al sinds 1798 ligt het eigendom van de kerktorens in handen van de gemeente, waar de kerken staan. Dit college had de kerktorens graag voor een euro overgedragen aan de Protestantse Gemeente Leimuiden, Protestantse Gemeente Rijnsaterwoude en de Hervormde Gemeente Woubrugge. Maar daar hebben de kerkgenootschappen zelf helemaal geen zin in. Toch zijn de partijen overeengekomen, dat het onderhoud van die torens voortaan in onderlinge afstemming uitgevoerd wordt.

Joep Derksen

,,De gebruikers van de kerkgebouwen zijn bij uitstek in staat om de kerkgebouwen te beheren en onderhouden'', aldus het college van burgemeester en wethouders. Het gaat hierbij om de Dorpskerk, (Dorpsstraat 49, Leimuiden), de Woudse Dom (Herenweg 26, Rijnsaterwoude) en de Dorpskerk (Comriekade 7, Woubrugge). De kerken zullen voortaan het beheer, onderhoud en de inspecties van de kerken zoveel mogelijk gezamenlijk (laten) uitvoeren. Dan gaat het onder meer om het dagelijks onderhoud, groot onderhoud, het luiden van de klokken en het verlichten van de kerktorens. Ook zijn er plannen voor het opstellen van een gezamenlijk meerjarenonderhoudsplanning voor de kerken. Eventuele subsidies voor het onderhoud van de kerken worden voortaan gezamenlijk aangevraagd.


Aan wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) is gevraagd: ,,Is dit een gevalletje ieder voor zich en God voor ons allen? Hij lacht: ,,Dat laatste sowieso. Het stamt nog uit de tijd van Napoleon dat de overheid gehouden is om de kerktorens te onderhouden. We wilden zelf de torens cadeau geven, maar de kerken vinden het zo wel goed geregeld. Daarom zijn afspraken gemaakt, dat de kerken het onderhoud gaan doen. De grootste slag wordt geslagen met het combineren van het werk van Kerkgebouwen en kerktorens. Dat is praktisch, goedkoper en zorgt voor minder overlast.''