Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Amerikaanse voert Rotaryclub aan

LEIMUIDEN – Dat er vrouw voorzitter wordt van de Rotary Jacobswoude is inmiddels heel normaal: dat gebeurt om het jaar. Maar met de komst van Charlotte Thompson wordt deze Rotaryclub voor het eerst geleid door een immigrant. Tijdens de inauguratie stond alles feestelijk in het teken van het land, waar Charlotte Thompson's wieg stond: Amerika.

Joep Derksen

Oorspronkelijk komt Thompson uit het plaatsje Youngstown in Ohio. Haar droom was altijd, om ambassadeur te worden: ,,Ik vond het leuk om nieuwe landen te ontdekken en me te mengen in andere culturen.'' Dat lukte ook; twintig jaar geleden kwam ze voor haar werk als softwareverkoopster naar Nederland. Het leven hier beviel haar zo goed, dat ze in 2001 besloot om hier definitief te blijven.

Waarom is Thompson acht jaar geleden lid geworden van de Rotary? ,,Toen ik jong was kreeg ik een beurs om een jaar in Frankrijk te studeren. Dat heeft mijn leven veranderd en ik wilde iets aan de Rotary teruggeven. Bovendien wilde ik hier in Leimuiden ook meer inburgeren en mijn Nederlands verbeteren.'' Dus nu bent u de baas. Ze lacht en grapt: ,,Ik zal een soort Donald Trump worden, denk ik!”

In de praktijk zal dat wel meevallen met deze goedlachse dame. Ze vertelt over wat ze het komende jaar wil bereiken. ,,Afgelopen jaar heb ik twee nieuwe vrouwelijke leden binnengebracht. Op dit moment hebben we 24 leden, waarvan 40% vrouw. Ik hoop dat we het komende jaar vier leden introduceren.'' Daarnaast zetten de Rotaryleden zich in voor het goede doel en de club richt zich op drie onderwerpen: milieu, diversiteit en technologie. Zo worden er sprekers uitgenodigd over zaken als natuur, energie en windkracht. Maar ook kunnen steeds weer andere Syrische vluchtelingen vijf maanden stage lopen. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen inburgeren en een beetje werkervaring op kunnen doen, terwijl ze tegelijk de taalvaardigheden verbeteren.


Al meerdere malen zijn het zwembad De Kleine Oase, Fietsmaatjes en de Oranjevereniging blij gemaakt met financiële donaties van de Rotaryclub. Maar ook de kindervakantieweken worden jaarlijks gesponsord, net als de Stichting Vaarkracht. Maar deze dag staat dus in het teken van de nieuwe voorzitter. Compleet met een Las Vegas blackjacktafel, bourbonproeverij en countrymusic. Alleen de mechanische stier ontbreekt. Thompson lacht: ,,Na de bourbonproeverij gaat toch niemand meer op de stier zitten!''