Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Windmolens, zonnepanelen en gasvrij bouwen

Nieuwkoop – ,,Alle nieuwe huizen en kantoren die in deze gemeente gebouwd worden, moeten gasloos zijn. Ook kunnen over een paar jaar windmolens verschijnen op het grondgebied van Nieuwkoop. Fractievoorzitter Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) geeft in een interview alvast een vooruitblik op de toekomst. Wat haar betreft, zijn het niet alleen de inwoners die een duurzaam steentje moeten bijdragen; ook de gemeente moet duurzaam harder gaan lopen.

Joep Derksen

In de regio Holland-Rijnland zijn gemeenten bezig met een 'Klimaat- en energieakkoord'. Volgens deze overeenkomst worden in de komende decennia nieuwe huizen vooral gebouwd in de Leidse regio en moeten duurzaamheidsmaatregelen met name in de Rijn- en Veenstreek plaatsvinden. Dan gaat het om het neerzetten van windmolens en opstellen van zonnepanelenvelden. Schrama laat weten: ,,We staan positief tegenover het Klimaat- en energieakkoord. Het kan zijn, dat windmolens in het landschap op termijn onvermijdelijk zijn. Maar op dit moment zeggen we er nog geen 'Ja' tegen, vanwege de openheid van het landschap.''


Ze vervolgt: ,,De gemeente moet het goede voorbeeld blijven geven op het vlak van duurzaamheid. Er moeten dus zonnepanelen komen op de gemeentewerf, ook al kost dat meer geld dan het inkopen van groene energie.'' Volgens de fractievoorzitter moeten inwoners, bedrijven en de gemeente ook energie besparen. Hoe meer energie bespaard wordt, hoe minder windmolens er hoeven te komen. Natuurlijk Nieuwkoop wil, dat voortaan alleen nog nieuwbouwhuizen gebouwd worden, die niet aangesloten zijn op het gasnetwerk. De energie moet dan via andere bronnen als aardwarmte verkregen worden. Hierover moeten volgens Schrama ,,duidelijke afspraken'' gemaakt worden met de woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars.