Zevenhoven – Voor mensen, die de
hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt, is het
een gruwel; voedsel weggooien. Maar in de huidige maatschappij
belandt een groot deel van het geproduceerde voedsel in de
vuilnisbak. Iedere Nederlander gooit jaarlijks maar liefst 74 kilo
aan eten weg. Het Seniorenplatform Nieuwveen nodigde voedingskundige
Martin van der Gaag uit om te vertellen over welk voedsel ook na de
houdbaarheidsdatum nog prima te eten is. Het publiek hing aan zijn
lippen.
Het zijn met name de jongere mensen
(onder de 40), die geen probleem hebben met het weggooien van
voedsel. Maar liefst 23% van de melkdrinkers gooit een ongeopend
melkpak weg, als de 'uiterste houdbaarheidsdatum' is bereikt.
Doodzonde, zo oordeelt Van der Gaag: ,,De inhoud hiervan is nog prima
te drinken, als je dat pak al die tijd in de koelkast had staan.''
Producten als gedroogd vlees, flessen priklimonade en blikjes
leverpastei, maar ook ongeopende pakken koffie kunnen jaren nadat ze
verpakt zijn, prima genuttigd worden.
En fruit en groenten hoeven niet
glanzend groen of rood te schijnen om lekker te zijn; ook als er een
paar lelijke plekjes op zitten, zijn ze nog goed eetbaar. ,,Je kunt
er prima soep of salade van maken.'' Bananen die bruin zijn geworden,
belanden al snel in de groene afvalbak; totaal onnodig, want de
inhoud is volgens de voedingskundige prima eten; ,,Deze bananen zijn
zelfs zoeter, dan als de schil nog geel is.''
De 34 senioren en ultrasenioren kregen
van Van der Gaag een lesje over houdbaarheidsdata. De inhoud van
verpakkingen met daarop de opmerking ,,Te gebruiken tot...'' moeten
na die datum ook niet meer gegeten of gedronken worden. De kans is
groot, dat er dan teveel bacterieën in ontstaan. Maar afgesloten
pakken, waarop staat: ,,Tenminste houdbaar tot...'' kunnen prima nog
een paar dagen langer mee. Toch gooien veel supermarkten vanwege de
kans op aansprakelijkheid die producten weg, als de 'uiterste' datum
is bereikt.
Veel van de aanwezigen hadden
voorafgaand aan deze bijeenkomst in de eigen voorraadkast gekeken en
onderzocht of ze nog verpakkingen hadden, die over de
houdbaarheidsdatum waren. Van der Gaag werd overladen met tientallen
producten: koffie, wijn, cornflakes, worstjes en bier. Myriam van der
Zwet vertelt dat ze haar antieke blikje bonenkruid heeft meegenomen:
,,Deze had mijn moeder altijd gebruikt. Joost mag weten, hoe oud het
is.''
Adri Vermeulen had een oude fles
slaolie meegenomen, die uit een erfenis van een tante kwam. ,,Hij is
nog goed, maar ik ga 'm niet gebruiken; we bewaren 'm.'' De
aanwezigen kregen tot slot nog een tip van de voedingskundige: ,,Er
is alleen sprake van mogelijk gevaarlijk bederf, als een product is
blootgesteld aan water én warmte én zuurstof.''
Aan het eind van de bijeenkomst bekeek
Van der Gaag wie het oudste product mee had genomen. Van der Zwet
bleek met haar blikje van voor de oorlog de tweede plaats behaald te
hebben. De absolute winnares was echter Truus van Tol; haar fles wijn
was in 1916 gebotteld. Beide dames ontvingen een koelkastthermometer.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home