Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2017

Gemeente houdt mogelijke tegenvallers jeugdzorg geheim

KAAG EN BRAASSEM – Het gemeentebestuur weigert te vertellen hoeveel geld het kwijt is aan de zorginstelling 'GO voor Jeugd'. Vorige week werd bekend dat deze samenwerkende jeugdhulporganisaties vanaf 2018 de jeugdzorg mogen uitvoeren. Een nieuwe aanbesteding was nodig, omdat de gemeente bij een vorige aanbesteding in het ongelijk werd gesteld door een rechter.

Door Joep Derksen

In dat aanbestedingscontract had de gemeente bedongen, dat de winnende jeugdzorgaanbieder volledig verantwoordelijk was voor de financiële consequenties. Dat was een eis, die niet aan zo'n jeugdzorgaanbieder opgelegd kon worden, zo oordeelde de rechter. En dus is er een nieuwe aanbesteding gekomen, waarvan 'GO voor Jeugd' de winnaar is. Hoeveel gaat de gemeente dit contract kosten en hoeveel geld scheelt het met het vorige contract? Tijdens het persgesprek kon wethouder Yvonne Peters (VVD) die vraag niet beantwoorden, maar een woordvoerder liet later weten, dat dit ,,bedrijfsgevoelige informatie is, die de gemeente niet geeft.'' Het is dus onbekend of de gemeente goedkoper uit is, of heel veel duurder met het nieuwe contract. Of het daarbij gaat om een verlies van tonnen euro's of miljoenen blijft dus eveneens geheim.


Hoe staat het met de afspraken met GO voor Jeugd, ten aanzien van extra kosten die gemaakt moeten worden op het moment dat het budget op is, maar er nog een stuk van het jaar over is? Een woordvoerder reageert: ,,Het is de afspraak dat de biedende partijen (en nu dus de gegunde partij GO voor Jeugd) binnen het budget moeten blijven. Daar hebben ze hun inschrijfprijs dus op kunnen afstemmen. Desondanks is er wel een risicoparagraaf opgesteld waarin staat dat bij onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld als het Rijk een wet aanpast die uitwerking heeft op de kosten van het beleid) we de mogelijkheid hebben om eventueel bij te springen.''