Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

Flatbewoners mogelijk kind van de afvalrekening

KAAG EN BRAASSEM – Met het nieuwe diftar-systeem, waarbij inwoners 'beloond' worden naarmate ze meer afval scheiden, wordt de scheidingsmaat hoog gelegd. Wie maar liefst twee keer beter scheidt, dan nu het geval is, moet in 2019 nog steeds evenveel betalen als het jaar ervoor. Pas als mensen in één jaar tijd hun restafvalbak twaalf keer of minder langs de kant van de weg zetten (in plaats van 26 keer, zoals nu het geval is), kunnen ze er financieel eventueel iets op vooruit gaan.

Door Joep Derksen

Ook de mensen die in appartementen wonen en gewend zijn om kleine zakjes met afval weg te brengen naar een (ondergrondse) container, moeten de komende jaren oppassen, dat ze geen grote financiële tegenvallers krijgen. Vooral als ze dat zo'n vier keer per week doen, dan gaat ze dat aan 'variabele tarieven' al gauw 400 euro kosten. Voor iedere keer, dat je in 2019 namelijk een zak(je) in een ondergrondse container doet, betaal je twee euro. En daar bovenop komt ook nog een 'vast tarief', dat de gemeente nog moet bepalen, maar waarschijnlijk tussen de 100 en 170 euro komt te liggen. Wethouder Yvonne Peters (VVD) tipte maandag 20 november: ,,De bedoeling is dat deze inwoners met een zak van 60 liter het afval gaan opsparen. We willen hen kunnen helpen om hen beter te informeren over het beperken van het afval. Als zij (het wegbrengen van hun afval, JD) op dezelfde manier blijven doen, zijn zij het kind van de rekening. Dat kan niet de bedoeling zijn.''

Nu het invoeren van diftar met een jaar is uitgevoerd, balen veel mensen dat ze hun grote container hebben ingeruild voor een kleiner exemplaar van 140 liter. Maar de gemeente staat niet meer toe, dat ze hun oude container weer terug kunnen krijgen voor 2018. Vanaf 1 januari kunnen wel weer restafvalcontainers van 240 liter aangevraagd worden, maar het gevolg is dan, dat de aanvrager in 2019 een hoger tarief voor de afvalstoffenheffing moet betalen.


Wie in 2018 wil bijhouden, hoe vaak hij zijn restafvalcontainer langs de kant van de weg heeft gezet en wat voor gevolgen dit heeft voor zijn afvaltarieven in 2019, kan dit doen via de zogeheten 'Cyclus app'. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.cyclusnv.nl/digitale-afvalkalender. Enkele raadsleden vroegen het college om de inwoners extra te informeren over alle veranderingen op het gebied van afvalinzameling. Maar VVD-raadslid Alwin Koek vond: ,,Zelfs al zou je twaalf brieven sturen, dan lezen mensen het niet. Als je ziet hoe mensen reageren of beter gezegd niet reageren, dan maakt het niet uit, hoe je het doet.'