Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

Ruilverkaveling vereeuwigd in boek

ROELOFARENDSVEEN – De ruilverkaveling, die ruim een halve eeuw geleden plaats vond, had uiteindelijk een bepalende invloed hoe het landschap er uit kwam te zien. Maar het gaf ook een boost voor de regionale economie. Anno 2017 merken we nog altijd de gevolgen van deze ruilverkaveling. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat nu een boek is verschenen over deze bijzondere periode uit de Veense geschiedenis. Met belevingsverhalen van drie nog levende agrariërs, die het zelf meemaakten.

Door Joep Derksen

Sjaak Bouwmeester en Fons van Rijn zijn de geestelijk vaders en de auteurs van dit fraaie boekwerk. Dinsdag 14 november werd het boek gepresenteerd in Museum Oud Alkemade. Maar voordat de drie hoofdpersonen, Jan van Ruiten, Koos Bakker en Jan van der Zwet het eindresultaat mochten zien, moesten ze eerst een legpuzzel maken. Dit was een symbolische handeling: het wasa namelijk een heel gepuzzel om de hele ruilverkaveling zó uit te voeren, dat geen enkele agrariër er o achteruit zou gaan. Toen de puzzelaars klaar waren, bleek de legpuzzel de voorkant van het boek 'Ruilverkaveling in Roelofarendsveen' te tonen. Onder luid applaus van de tientallen belangstellenden werd vervolgens de drie eerste exemplaren overhandigd aan de hoofdpersonen op leeftijd.

Jan van Ruiten kan zich die tijd nog goed herinneren. Hij had grond geruild met zijn buurman, die het voorste deel van het land kreeg. Op het achterste deel van het land bouwde Van Ruiten zijn huis, maar ook een kas. ,,Zo kon ik tot september groenten verbouwen op de akker en waren er in de winter inkomsten van tulpen, narcissen en later zelfs rozen.'' Bakker liet weten, dat dit boek een speciaal plaatsje in zijn huis krijgt. Van der Zwet mist nog steeds die goede oude tijd en hij twijfelt er niet aan, dat hij hetzelfde werk nog altijd kan doen. ,,Ik kan op mijn knieën nog de wereld rond kruipen!''


Het boek 'Ruilverkaveling in Roelofarendsveen' is voor slechts 14,50 euro te koop bij Veenerick en Museum Oud Alkemade.