Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 november 2017

Ophef over uitbreiding glastuinbouwgebieden

Nieuwkoop – De politieke partij Natuurlijk Nieuwkoop laat zich fel uit over de handelwijze van Greenport Aalsmeer. Op een kaart, die tijdens een Greenport Aalsmeer conferentie eerder deze maand werd getoond, was te zien, dat er een grootschalige tuinbouwontwikkeling kan komen in Nieuw Amstel Oost (NAO). Terwijl de gemeenteraad zich al eerder heeft uitgesproken tegen deze plannen.

Fractievoorzitter Pien Schrama is furieus: ,,We zeggen NEE tegen een grootschalige ontwikkeling in het NAO gebied. De gemaakte afspraken moeten gehandhaafd worden, want wij vinden ons groene en open landschap belangrijk. Daarom moet eerst werk gemaakt worden het saneren en herstructureren van bestaande tuinbouwgebieden in het hele Greenportgebied voordat uitbreiding aan de orde kan zijn.''

Sander van Voorn, programmamanager Greenport Aalsmeer, vindt het ,,een storm in een glas water. De kaart die werd getoond geeft een overzicht van de gebieden die er zijn in de Greenport Aalsmeer, het betreft niet de visiekaart. Die kaart is niet bedoeld om nieuwe ontwikkelingen aan te geven, maar om te communiceren naar inwoners en bedrijven, hoe groot de moderniserings- en herstructureringsopgave van de (glas)tuinbouwgebieden in de Greenport Aalsmeer is. Maar we merken dat de kaart gemakkelijk verkeerd kan worden geïnterpreteerd.''

Hij benadrukt dat de Ruimtelijke Visie van de Greenport Aalsmeer overeind blijft. ,,Daarin staat dat we eerst werk maken van het saneren en herstructureren van bestaande tuinbouwgebieden in de Greenport Aalsmeer, voordat uitbreiding naar Nieuw Amstel Oost aan de orde kan zijn. Nieuw Amstel Oost 1 is daarom ‘strategisch gereserveerd’ voor glastuinbouw. Dit gebied is nog niet bestemd voor de glastuinbouw. Nieuw Amstel Oost 2 en 3 vormen een geschikte locatie, maar zijn de eerste decennia waarschijnlijk niet nodig.'' Nieuw Amstel Oost blijft 'vooralsnog' agrarisch bestemd, totdat er eventueel behoefte ontstaat aan dit glastuinbouwgebied. Van Voorn: ,,Het is dus niet gezegd dat dat gaat gebeuren.”