Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2017

Hollandse Waterlinie zet Woerdense Verlaat op de kaart

Woerdense Verlaat – Burgemeester Frans Buijserd roept alle inwoners en bedrijven op om Woerdense Verlaat in 2022 tot het centrum van de waterwereld te maken. In dat jaar is het namelijk precies 350 jaar geleden, dat de waterlinie tot stand kwam. Deze historische gebeurtenis mag niet ongemerkt voorbij gaan, zo vindt de politiek.

Het jaar 1672 staat in de geschiedenisboeken vermeld als 'Rampjaar'. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen door niet alleen Engeland en Frankrijk, maar ook de bisdommen Münster en Keulen. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land leek reddeloos. Tot bedacht werd, om het gewest Holland te ver beschermen met behulp van de Hollandse Waterlinie. Met deze waterlinie, dat zorgde dat alle velden blank kwamen te staan, werd voorkomen dat het Franse leger verder kon trekken. Deze linie liep van Muiden via Woerden tot Gorinchem. In latere jaren werd deze waterlinie uitgebreid richting het oosten van het land.


Buijserd reageerde op fractievoorzitter Lizette Keijzers (SBN), die wees op het 350-jarig bestaan van de Hollandse Waterlinie. De gemeente wil voor een uitbundige viering in 2022 samenwerken met andere gemeenten. De burgemeester verwacht, dat er wel wat subsidie van de overheid komt voor deze viering, maar dat zal niet genoeg zijn. ,,Er liggen kansen voor Woerdense Verlaat om die Waterlinie wat zichtbaarder te maken. Ik roep ondernemers en organisaties op om daar aan mee te helpen. Als gemeente alleen zullen we dat niet kunnen.'' Inmiddels is een nieuwe stichting Oud-Hollandse Waterlinie opgericht, die de komende jaren alle festiviteiten gaat voorbereiden.