Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2017

Raad wil niet meewerken met plan projectontwikkelaar

OEGSTGEEST – De ontwikkelaar van het voormalige ASC-terrein krijgt geen medewerking van de gemeenteraad, waar het gaat om een nieuwe aanvraag van een omgevingsvergunning voor het voormalige ASC-terrein. De gemeenteraadsleden willen eerst wachten, totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over de huidige omgevingsvergunning.

Door Joep Derksen

Op het terrein aan de Duivenvoordestraat moeten vijftig woningen komen. Maar bij de omwonenden zijn er grote zorgen over onder meer de waterhuishouding. Zij vrezen voor enorme wateroverlast, als de ontwikkelaar niet zorgt voor locaties, waar overtollig regenwater kan worden opgevangen. Een grote groep omwonenden kwam donderdag 9 november naar de raadszaal om daar hun ongenoegen te uiten over deze aanvraag voor een omgevingsvergunning. Namens hen wees Guido Frenken, voorzitter van de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO), er op, dat de Raad van State zich nu buigt over bijna precies hetzelfde bouwplan. Frenken noemde het indienen van dit alternatieve bouwplan ,,een truc om iets door te drukken''. Hij riep de raadsleden op, om de uitspraak van de Raad van State af te wachten, zodat duidelijk wordt of de bezwaren van de omwonenden ook terecht zijn. Zij maken zich niet alleen zorgen over het wateroppervak, maar ook over de benodige parkeerplaatsen, het te kleine trapveldje dat aan de ontwerptekeningen is toegevoegd en de circa 200 vrachtwagens met zandladingen, die door de wijk zullen rijden.


De gemeenteraadsleden bleken het helemaal eens te zijn met de inspreker. ,,Het zou niet passend zijn om voor voornamelijk hetzelfde plan snel een procedure op te starten'', zo vond raadslid Frits van Dissel (HvO). ,,Als iets onder de rechter is, moeten we daar eerst op wachten'', vulde Watze Mandema (CDA) aan. Wethouder Wendelien Tönjann informeerde de politici, dat het college verplicht is, om dit verzoek van de projectontwikkelaar aan de raadsleden voor te leggen. De gemeente moet namelijk volgens een contract alle medewerking verlenen bij het maken van een bestemmingsplan. De gemeenteraad mag 'nee' zeggen tegen deze alternatieve omgevingsvergunning, maar moet dan wel heel duidelijk aangegeven, wat hier de redenen voor zijn. Dit om juridische procedures van de projectontwikkelaar te voorkomen. Een optie is ook, om een besluit over dit alternatieve bestemmingsplan aan te houden tot eind december. Tegen die tijd moet namelijk de uitspraak van de Raad van State al bekend zijn. Een meerderheid van de raad voelde vorige week veel voor het afwijzen van de aanvraag voor de omgevingsvergunning, maar mogelijk wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering toch besloten om de behandeling van deze aanvraag een maandje uit te stellen.