Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2017

Bouwstrijd in de regio

STREEK – De gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn moeten de komende jaren vechten om aanspraak te maken op de bouw van 800 woningen. Dat is namelijk het maximaal aantal huizen, dat in deze regio er bij mag komen. Door nieuwe regels van de Provincie Zuid-Holland heeft Kaag en Braassem het recht voor extra huizen al opgesoupeerd met de nieuwbouw van Braassemerland.

Door Joep Derksen

Tot nu toe was tegen Kaag en Braassem gezegd, dat deze Braassemerlandhuizen niet ten koste zouden gaan van de mogelijkheid om elders in de gemeente woningen te bouwen. Maar dat blijkt nu toch wel het geval te zijn. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) heeft zich de afgelopen maanden de blaren op de tong gepraat om het bouwrecht in de andere dorpen op hetzelfde niveau te houden. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Aan de andere kant komt de gemeente Nieuwkoop wél redelijk goed weg: hun bouwproject Noordse Buurt mag er komen, zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheid om elders in Nieuwkoop extra huizen bij te bouwen. Op de vraag, waarom Nieuwkoop dit wél voor elkaar krijgt en Kaag en Braassem niet, antwoordt Schoonderwoerd: ,,Nieuwkoop had een convenant, onze gemeente had bestuurlijke afspraken.'' Er stond over deze afspraken met Kaag en Braassem dus niet voldoende op papier, om daar ook echt rechten aan te ontlenen.

De Provincie Zuid-Holland is nu al bezig met het uitsterven van de babyboomgeneratie. Nu maken zij nog volop gebruik van hun huizen, maar op een gegeven moment verruilen ze allemaal het tijdelijke voor het eeuwige. De babyboomgeneratie zorgde in de jaren na de tweede wereldoorlog voor een geboortegolf, maar in de jaren daarna werden er verhoudingsgewijs dus minder baby's geboren. De vrijkomende huizen van de babyboomers kunnen dus niet allemaal gevuld worden. Wanneer er een overschot is, gaan de prijzen omlaag, zo is de provinciale verwachting. En dus hoeft er nu niet meer ongebreideld gebouwd te worden; uiteindelijk bouw je dan namelijk voor leegstand.

En als er gebouwd moet worden, dan het liefst op plekken waar een station is, of andere OV-knooppunten. Alphen heeft een treinstation en Kaag en Braassem niet. ,,We moeten zaken toevoegen, waardoor we kunnen beargumenteren, dat hier ook bijgebouwd kan worden'', zo liet een ambtenaar weten aan de raadsleden. De gemeente ziet zich geconfronteerd met een serieus probleem. Schoonderwoerd: ,, Als we Braassemerland gaan bouwen, kan er verder helemaal niets meer gebouwd worden in de rest van de gemeente. Leimuiden West gaat dan on hold, bouwen in de Hoogmadese Wetering 2 of een uitbreiding van Rijpwetering zit er dan niet in.''


Met het argument, dat kleine kernen hun vitaliteit moeten behouden, zou Kaag en Braassem nog kans kunnen maken om woningen te bouwen rondom de nog te realiseren IKC's in Roelofarendsveen en Leimuiden, zo hoopt Schoonderwoerd. D66-lijsttrekker Nick van Egmond was sceptisch: ,,Dat worden lastige gesprekken met Alphen. De wethouder van Alphen wil die 800 woningen in z'n eentje hebben.''