Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Bouwdeal Leimuiden-West onder de loep

LEIMUIDEN – De raadsleden van D66 blijven sceptisch tegenover de bouwplannen Leimuiden-West. Als een duveltje uit een doosje blijken de kosten voor de aanleg van een nieuw kunstgrasveld voor De Kickers geen half miljoen euro te kosten, maar 1,1 miljoen euro.

Het project Leimuiden-West hangt samen van onderlinge deals. Projectontwikkelaar Vibu mag huizen bouwen, voetbalclub De Kickers krijgt een kunstgrasveld en de Tennisvereniging Leimuiden mag uitbreiden. Maar omwonenden zijn heel ongelukkig met de mogelijke komst van allerlei woningen, die op het nu nog groene uitzicht gepland staan. Voor omwonende Nick Tol, die kwam inspreken bij D66, was het duidelijk: ,,Er wordt 1,1 miljoen geïnvesteerd om het kunstgrasveld aan te leggen; en dat is behoorlijk meer dan wat andere kunstgrasvelden kosten. Eerst zou het een half miljoen euro kosten. Als het kunstgrasveld goedkoper aangelegd kan worden, is de bouw van dat weiland misschien helemaal niet meer nodig.''

De koppeling van al die belangen baart ook fractievoorzitter Nick van Egmond (D66) zorgen: ,,Die drie dingen zitten bij elkaar en kunnen niet los van elkaar komen. Wij hadden aan het begin al bezwaren en we zullen kijken in hoeverre deze nu zijn aangepakt of nog kunnen worden aangepakt.'' Hierop vulde raadslid Gino Wesselman aan: ,,We waren tegen bebouwing op de dijk vanwege het groen (dat verdwijnt, JD). Het doorzicht vanuit Leimuiden op de Ringvaart ben je dan helemaal kwijt.''


Maar fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) vond de koppeling van de belangen juist positief. ,,Ik vind het de kracht, dat je het integraal bekijkt. De partijen hebben alles gedaan om samen te werken, ook met omwonenden, inclusief een mediation-traject.'' Andere partijgenoten stelden, dat de natuur helemaal niet zo waardevol zou zijn: ,,Voor het grootste deel woekert daar onkruid.'' Wel vroeg het CDA zich af, hoe het kan, dat de kosten voor een kunstgrasveld in één jaar zoveel duurder is geworden. Het college van burgemeester en wethouders moet hier binnenkort een antwoord op geven.