Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 januari 2018

CDA pleit voor vuurwerkvrije zones

Nieuwkoop – In de gemeente Nieuwkoop moeten vuurwerkvrije zones komen, met name rond verpleeghuizen en verzorgingswoningen. Hiervoor pleit gemeenteraadslid Arie van Wijk (CDA). Om dat te bereiken, moet de gemeente echter eerst zorgen voor georganiseerde vuurwerkshows.

Het onderwerp gaat Van Wijk aan het hart: ,,Er is op dit moment veel overlast als het gaat om illegaal vuurwerk en steeds krachtiger consumentenvuurwerk. Daarom moet de gemeente veel meer doen om georganiseerde vuurwerkshows te organiseren” Bij zijn nieuwjaarsspeech aan het begin van dit jaar gaf burgemeester Frans Buijserd al aan, dat hij wel oren heeft naar een collectieve vuurwerkshow. Nu wordt het tijd, dat het college ook uitvoering gaat geven aan die wens, zo vindt het CDA.

In de kern Nieuwveen is er al een paar jaar zo'n georganiseerde vuurwerkshow, die door inwoners zelf wordt opgezet. Volgens Van Wijk is hierdoor de overlast afgenomen. ,,Heel veel mensen hebben bezwaar tegen dat vuurwerk. Zo'n georganiseerde vuurwerkshow zou de gemeente in veel meer kernen moeten doen.” Het is wat het CDA betreft de eerste stap naar vuurwerkvrije gebieden in de hele gemeente Nieuwkoop.


Bij kinderspeelplaatsen mag er vooralsnog wel vrijelijk geknald worden: ,,Het is verboden om vóór 18:00 uur vuurwerk af te steken. In de avonduren is het donker en worden die kinderspeelpaatsen niet gebruikt. Van Wijk: ,,In eerste instantie denken we dan aan gebieden waar senioren wonen en verzorgings- en verpleeghuizen zijn. We begrijpen dat niet in één klap de hele gemeente vuurwerkvrij is.'' Een écht vuurwerkverbod voor inwoners kan alleen door de rijksoverheid ingesteld worden. Maar uiteindelijk moet al het vuurwerk niet meer via de vrije verkoop gaan, zo is de wens van het CDA, zodat iedere nieuwjaarswisseling met georganiseerde vuurwerkshows ingeluid wordt.