Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Woningbouw Landje van Egmond zo goed als zeker

[WOUBRUGGE] Niet alleen de omwonenden aan de Kerkweg zijn tegen de komst van twintig extra sociale woningen op het Landje van Egmond. Nu heeft ook de Dorpsraad Woubrugge zich gekeerd tegen de bouw van die huizen. Dorpsraad-voorzitter Ben Beukenholdt roept de gemeenteraadsleden op om eerst woningbouwplannen voor de naastgelegen kassen uit te werken.

De plannen voor het bebouwen van het Landje van Egmond ontstonden enkele jaren geleden, nadat er een grote instroom van vluchtelingen op gang kwam. Inmiddels is die vluchtelingenstroom ingedamd, maar het college van burgemeester en wethouders willen toch dat de twintig sociale huurwoningen er komen. Deze huizen zijn in eerste instantie bedoeld voor senioren uit Woubrugge, maar vervolgens ook voor senioren uit de rest van Kaag en Braassem. De huurwoningen die zij weer achterlaten, kunnen vervolgens door de woningbouwcorporatie worden gebruikt om andere woningzoekenden in onder te brengen.

Beukenholdt sprak openlijk zijn twijfel uit over de succesfactor van de te bouwen huizen. Deze komen namelijk op een ondergrond te staan, die bij uitstek geschikt is voor de teelt van bloembollen: zavel. Dat is een kiezelachtige en vochthoudende grond. Inspreekster Dam was samen met de andere Kerkwegbewoners faliekant tegen iedere bebouwing van het Landje van Egmond. De buren vrezen voor geluidsoverlast, zichtbederf en koplampen van auto's die de woonkamers in gaan schijnen.


De raadsleden lieten maandag 8 januari niet het achterste van hun tong zien, maar er klonken weinig kritische geluiden. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) gaf aan, dat hij niet verwacht, dat de Kerkwegbewoners veel kans hebben om planschadevergoeding uitgekeerd te krijgen. Ook denkt hij, dat de sociale levensloopbestendige woningen snel verhuurd zullen worden. En omdat de te bouwen huizen zo ver mogelijk weg komen te staan van de huidige bebouwing, zou de overlast voor de overige inwoners ook beperkt moeten zijn. Schoonderwoerd vond het geen goed idee om te wachten met het bebouwen van het Landje van Egmond, totdat alle lichten op groen staan om het nabijgelegen tuinbouwgebied te veranderen in een nieuwe woonwijk. ,,We moeten hierover met de Greenport, gemeenten en tuinbouwvertegenwoordigers bespreken of we het tuinbouwgebied ergens kunnen indeuken en elders kunnen uitdeuken. Er moet nogal wat water door de Wetering stromen, voordat het zo ver is. Dat traject gaat nog heel lang duren.'' De wethouder besloot: ,,We willen dit wijkje niet volplempen, maar ook kwaliteit leveren. Die wijk moet er goed uitzien, met openbaar groen.''