Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

GO! voor jeugd zoekt hulp omgeving


KAAG EN BRAASSEM > Kinderen die hulp nodig hebben, omdat ze in de problemen zitten, kunnen voortaan ook gebruik maken van een persoonlijke begeleider. Dat is dan iemand, die het kind kent en vertrouwt; een docent, oom of buurvrouw. Zo'n JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) is één van de nieuwe initiatieven, die jeugdhulporganisatie GO! voor jeugd heeft opgezet.

GO! voor jeugd is sinds 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem. Het is een samenwerkingsverband van acht grote organisaties, waaronder Kwadraad, Ipse de Bruggen en Cardea. GO! zet onder meer 'ambassadeurs' in om de omgeving van een kind met een hulpvraag zoveel mogelijk te betrekken. Dan gaat het om ouders, docenten of bijvoorbeeld voetbalcoaches. Daarnaast zijn 'sociaal makelaars' aan het werk gesteld. Zo'n sociaal makelaar helpt ook om de omstandigheden van bijvoorbeeld een rebelse jongere zo te veranderen, dat het gedrag ook verbetert. Sociaal makelaar Paul Wiewel vertelt over een bijzonder druk jongetje, waarbij hij er voor zorgt, dat dit kind toch op school mag blijven. Hij mag namelijk voortaan enkele dagen per week een paar uur eerder van school, zodat hij in die tijd extra kan sporten en zo zijn overmaat aan energie kwijt kan.

Apps

Er zijn allerlei nieuwe projecten, waar GO! voor jeugd gebruik van maakt. Zoals 'Alert 4 You': speciaal voor leidsters van de kinderopvang. Dennis de Roo is projectleider van GO! voor jeugd: ,,We gaan onze expertise delen met deze leidsters en bij scholen, om te zorgen dat op een bepaalde manier gewerkt wordt met kinderen met ander gedrag. Zodat zij op die manier bij hun groep kunnen blijven.'' Naast de persoonlijke gesprekken, waar jeugdhulpvragers gebruik van kunnen maken, introduceert GO! voor jeugd ook 'blended care'. Dat zijn online filmpje en apps, waar informatie staat over allerlei uitdagingen, waar jongeren en hun omgeving mee te maken kunnen krijgen. ,,Dan kunnen jongeren en ouders zich vanuit hun eigen tijd en tempo daar in verdiepen'', aldus De Roo.

De projectleider informeert over JIM: ,,Het door een kind aanwijzen van een persoonlijke mentor blijkt vele malen effectiever, dan alleen gebruik maken van direct contact met een professional. Een kind kan altijd op zijn buddy terugvallen, terwijl de professionele ondersteuning ook blijft bestaan.'' Juist het betrekken van de omgeving, moet er voor zorgen dat er in de verschillende dorpen en buurten ook een andere denkwijze ontstaat. Zodat mensen alert zijn, wat er met hun buurtkinderen gebeurt. Op die manier kunnen schrijnende gevallen van jarenlang verwaarloosde en psychisch geterroriseerde kinderen hopelijk voorkomen worden. Of sneller opgemerkt. De Roo hoopt van harte, dat deze alertheid door de inwoners opgepakt wordt: ,,We willen bereiken, dat ook mensen uit de omgeving alerter zijn, op wat er om hen heen gebeurt.''