Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 april 2018

Woonbootbewoners naar Raad van State


[KAAG EN BRAASSEM] De bewoners van de woonboten op Spijkereiland 2, 3 en 4 stappen naar de Raad van State. Zij gaan hiermee in beroep tegen een raadsbesluit, waarin bepaald is dat hun woonboten geen permanente woonbestemming krijgen. Terwijl veel van hun buren die toestemming wel hebben gegeven.

[Joep Derksen]

Ook geven ze in hun bezwaar richting de Raad van State aan, dat burgemeester Marina van der Velde in 2010 zwart op wit heeft laten opstellen, dat in een nieuw bestemmingsplan hun woonschip ,,zal worden aangemerkt als woonschip voor permanente bewoning''. Deze mensen wonen als ruim veertig jaar op Spijkereiland en zorgen zelf voor hun gas- en wateraansluitingen. Ze willen ook hun kinderen later de kans geven om op hun woonboot te blijven wonen. Maar de gemeenteraad bepaalde vorig jaar, dat hun woonboten moeten verdwijnen, als de huidige bewoners ook vertrokken zijn. En dat zou met name komen, omdat er langs een stukje A4 geen geluidsscherm staat. En die bewoners er volgens de huidige regels dus niet zouden mogen wonen.

Voorafgaand aan de besluitvorming door de gemeenteraad lieten de bewoners al weten, dat ze naar de Raad van State zouden stappen. Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaf toen aan, dat de gemeente de uitspraak van die Raad van State zal opvolgen. Bijvoorbeeld als de Raad van State bepaald, dat de bewoners na meer dan veertig jaar vallen onder de verjaringsregels. In 1973 kregen de woonbootbewoners ook al een document van de toentertijd zelfstandige gemeente Woubrugge met de titel 'Vergunning tot ingebruikneming van woongelegenheid'. Of als de Raad van State beoordeelt, dat de belofte uit 2010 past in het kader van ''bestuurlijke betrouwbaarheid. Bovendien hebben de bewoners als argument, dat ze al jaren OZB betalen. Het gemeentebestuur blijft echter het standpunt vasthouden, dat de woonbootbewoners wel een 'woonvergunning' hebben gekregen, maar nooit een 'woonbestemming'. De Raad van State zal naar verwachting later dit jaar een besluit nemen over deze zaak.