Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2018

De Tweesprong onderhoudsschip


[KAAG EN BRAASSEM] Het gebouw De Tweesprong (Lucas van Leydenlaan 2) is aan het einde van haar Latijn. Nog dit jaar moet de gemeenteraad een beslissing nemen, of er veel extra geld wordt uitgegeven aan groot onderhoud. Ook wordt nieuwbouw overwogen.

Ieder jaar krijgt De Tweesprong 90.000 euro van de gemeente voor het 'groot onderhoud'. Maar van dat geld is alleen het hoogst noodzakelijke gedaan. In gemeentelijke termen heet dat: 'een slimme en efficiënte manier op basis van nut en noodzaak'. Maar door deze wijze van hapsnap onderhoud plegen, is er een enorme onderhoudsachterstand ontstaan. Daarom is een 'Meerjarenonderhoudsplan' (MOP) opgesteld. Om De Tweesprong in haar huidige omvang te behouden, moet er de komende jaren veel meer geld in het gebouw gestopt worden. En dan gaat het alleen nog maar om het zodanig opknappen van het pand, dat dit weer jaren verder kan. Daar bovenop komen mogelijk nog kosten voor duurzaamheidsmaatregelen en gebouwaanpassingen vanwege veranderende (strengere) wetgeving.

Een toezichthouder van de gemeente brengt twee maal per jaar een bezoek aan De Tweesprong om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen op het gebied van groot onderhoud, de financiële risico’s voor de gemeente en de wettelijke taak van de gemeente als toezichthouder. De journalist van het Witte Weekblad heeft gevraagd om het meest recente rapport hierover in te zien. Maar volgens een gemeentelijk woordvoerder worden hierover geen verslagen bijgehouden.

In een ambtelijk verslag staat, dat de onderhoudskosten voor De Tweesprong 'significant' hoger worden. Hoeveel geld is dat 'significant' dan wel? De woordvoerder: ,,Significant verwijst naar de verhouding tussen de huidige bijdrage en een bijdrage die je mag verwachten van een dergelijke voorziening. Bij nieuwbouw is de norm voor onderhoud bijvoorbeeld 2.5% van de bouwkosten per jaar. Een nieuwbouw van een dergelijke accommodatie kost al snel 10 miljoen euro. Dus dan kom je op 250.000 euro per jaar bij nieuwbouw.''