Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Haast met bouwen


[NIEUWKOOP] Bewoners van de Smederijweg vragen het gemeentebestuur om rustig aan te doen met de gebiedsontwikkeling Buytewech-Noord. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 juni sprak onder meer Cees de Baat in, mede namens zo'n 200 inwoners van de Smederijweg.

Er ligt nu een voorstel, om niet alleen te beginnen met fase 1 (Brink), maar ook fase 2 (Hofjes) van Buytewech-Noord. En dat ging insprekers als De Baat veel te snel. Hij liet de politici weten: ,,De gemeente offert een prachtig buitengebied op om de financiële uitkoop van tuinders mogelijk te maken. U wilt 290 woningen bouwen; al die aandacht gaat naar de ontwikkeling op één locatie. We maken ons zorgen over de verloedering van de leegstand in het dorp, zoals het Koetshuis. Waarom zo groots en met zoveel haast een wijk bouwen, die ver weg ligt van de voorzieningen? Ga voortvarend aan de slag met de nieuwbouw op het voormalige Ashram-terrein en het Koetshuis en kies nu alleen voor fase 1.''

De raadsleden kregen te horen van een ambtenaar, dat het college nu ook in gesprek is met Woningstichting Nieuwkoop (WSN) over de ontwikkeling van het Koetshuis. Er kwamen weinig kritische opmerkingen van de raadsleden. Quinten Dobben (VVD) wees er op, dat veel mensen bang zijn voor de verkeersontsluiting van de nieuwe woonwijk. ,,Maar dat is een traject, dat we hier los van elkaar moeten zien.''

Raadslid Kees Hagenaars (Natuurlijk Nieuwkoop) tikte het college op de vingers. ,,We zijn weer vergeten om met een goede ontsluiting te gaan werken. En weer zijn omwonenden heel verontrust. We hebben al veel projecten gedaan. We zouden er voor moeten zorgen, dat we bij een nieuwe wijk in eerste instantie moeten kijken naar een goede ontsluiting.'' Waarschijnlijk zal de gemeenteraad op donderdag 12 juli toch instemmen met de ontwikkeling van de Brink en de Hofjes voor het woningbouwprogramma Buytewech-Noord.