Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Raad buigt zich over afvaltarieven


Belofte achtervolgt Kelly Straver

[KAAG EN BRAASSEM] De komende maand moeten de gemeenteraadsleden een besluit nemen, of ze akkoord gaan met de 'indicatieve tarieven voor de afvalstoffenheffing'. Aan het eind van dit jaar kunnen deze bedragen nog hoger of lager worden, op het moment dat de gemeentelijke begroting wordt vastgesteld.

Joep Derksen

Maar voorlopig moeten de inwoners er rekening mee houden, dat zij het volgend jaar weliswaar een lager vast tarief moeten betalen, maar dat de kosten flink kunnen oplopen als zij hun afval niet goed scheiden. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor, dat het vaste basistarief voor eenpersoonshuishoudens 130 euro moet worden, terwijl meerpersoonshuishoudens in ieder geval 200 euro kwijt zijn.

Daarnaast gaan huishoudens geld betalen voor iedere keer, dat zij af willen van hun restafval. Iedere zak van 60 liter, die in een ondergrondse container gaat, kost de vuilnisdumper 1,50 euro. Daarbij maakt het niet uit, of er in die zak één kilo restafval of 80 kilo restafval zit. Wie een grijze minicontainer heeft van 140 liter, moet in 2019 4,50 euro gaan betalen, zo is het voorstel. Inwoners met een grotere restafvalbak van 240 liter krijgen zelfs te maken met een rekening van 8 euro per keer, dat die afvalcontainer langs de kant van de weg wordt gezet.

De raadsleden moeten ook een besluit nemen over hoe mensen met chemisch restafval (bijvoorbeeld inwoners die hun stoma regelmatig moeten vervangen, of die gebruik maken van volwassenenluiers) gecompenseerd kunnen worden. Het college stelt voor, dat deze mensen zich melden bij Participe. Zo kunnen deze inwoners een korting krijgen op de kosten voor het restafval en kan Participe tegelijkertijd deze mensen begeleiden, als dat noodzakelijk zou zijn.

Maar niet iedereen, die een chronische ziekte heeft, komt in aanmerking voor een compensatie voor het restafval. Zo hield een inwoonster met multiple sclerose vorig jaar een pleidooi om ook rekening te houden met haar omstandigheden. Zij moet namelijk haar container wel iedere twee weken langs de kant van de weg zetten; anders wordt deze voor haar te zwaar. Dit leidt voor haar vanaf 2019 tot veel hogere kosten. Raadslid Kelly Straver (SVKB) sprak toen een keiharde belofte uit: ,,We kunnen u gerust stellen. We houden rekening met mensen met medisch afval en mensen met redenen waarbij je afval sneller moet aanbieden. U heeft mijn woord, dat u daar financieel geen last van heeft. Iemand die beperkt is, heeft al genoeg extra kosten en zou financieel geen hinder moeten vinden van extra afvalscheiding. U bent dermate beperkt; u hoeft zich geen zorgen te maken. U mag mij daar te allen tijde op aanspreken.''

Deze uitspraak zou Straver nog wel eens kunnen achtervolgen. Raadslid Gino Wesselman (D66) vroeg wethouder Yvonne Peters of de betreffende inwoonster met multiple sclerose ook in aanmerking komt voor een korting. De wethouder was duidelijk in haar antwoord: ,,Nee. Het gaat om medisch afval. Je moet uitkijken om voor elke kwaal een eigen regeling te gaan bedenken. We moeten proberen om een voor iedereen zo goed mogelijk basissituatie te creëren. Wie daar niet in past, moeten we een coulance inbouwen. We kunnen niet helemaal uitsluiten, dat mensen daar niet inpassen.''

In deze gemeente komt het nog altijd voor, dat er grote hoeveelheden oud papier en restafval naast ondergrondse afvalcontainers staan, omdat die containers vol zijn. Wethouder Peters liet echter weten, dat er geen nieuwe afvalcontainers bij komen, maar dat er gehandhaafd wordt. ,,Er zijn plekken waar regelmatig afval bij containers wordt geplaatst. Daarvoor gaan we boa's inzetten.''