Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Tekort aan vrijwilligers bij brandweer


[KAAG EN BRAASSEM] De brandweer is vorig jaar 291 keer uitgerukt. De meeste alarmmeldingen kwamen voor de kazerne in Roelofarendsveen (98), op de voet gevolgd door de Leimuidense kazerne (85). Dit maakte Clustercommandant van de brandweer, Edo Groenendijk, woensdag 13 juni bekend.

De brandweer wordt niet alleen maar ingezet voor brand; ook waar het gaat om ongevallen en 'dienstverlening', is de inzet van deze vrijwilligers zeer gewenst. Het aantal vrijwilligers is vorig jaar niet gedaald, maar van een groei is ook geen sprake. En dat kan de komende jaren een probleem worden voor de brandweerkazernes op Kaag (met slechts 14 vrijwilligers) en in Leimuiden (21 mensen). ,,Daar zouden mensen bij mogen'', aldus Groenendijk. De kazerne van Roelofarendsveen zit daarentegen al op haar maximum aantal vrijwilligers en worden mensen op de wachtlijst gezet.

Maar kunnen mensen, die zich voor de kazerne in Roelofarendsveen melden, niet doorverwezen worden naar het buurdorp Leimuiden? Als ze daar zo staan te springen om vrijwilligers, zouden enthousiaste nieuwkomers hier toch ingezet kunnen worden? Volgens Groenendijk kan dat niet: ,,Als je na een melding in Roelofarendsveen in de auto stapt om naar Leimuiden te gaan, heb je een aanrijdtijd van tien minuten. Bovendien zijn vrijwilligers vaak emotioneel gebonden aan hun eigen kern en eigen kazerne.''

En een tekort aan vrijwilligers is niet het enige probleem waar de brandweerkazerne in Leimuiden mee te kampen heeft. De in 2016 toegezegde grondige verbouwing, gaat voorlopig niet door. Terwijl dat jaar wel was toegezegd, dat die verbouwing eind 2017 afgerond zou zijn. Maar nog altijd is dat dus niet gebeurd. Sterker nog; Groenendijk kon ook niet vertellen, wanneer de Leimuidense vrijwilligers in een mooi nieuw of opgeknapt pand komen te zitten. ,,Ik verwacht met de organisatieverandering van de Brandweer Hollands Midden niet, dat er dit jaar nog een sloophamer in het gebouw gaat.''