Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Voorstanders supermarkt roeren zich


TER AAR – Opvallend veel voorstanders van de komst van een supermarkt achter de Intratuin kwamen maandag langs bij de informatieavond in De Vlinder. In de avond kwamen er ook tegenstanders; met name ondernemers in Ter Aar, met hun personeel in het kielzog. Maar voor het eerst werd duidelijk, dat de komst van zo'n supermarkt ook best steun krijgt bij de bevolking.

De informatiebijeenkomst was verdeeld in een middag- en avondsessie. Bezoekers kregen te horen, dat de bouw van het (supermarkt)pand vanaf 1 juli begint. En de heiwerkzaamheden vinden eind september plaats. Het bouwverkeer mag niet harder rijden dan 15 kilometer per uur en moet zich een pad banen via de Oostkanaalweg en Kerkweg. Wel wordt er rekening gehouden met de openings- en sluitingstijden van de scholen; rond die tijdstippen zouden er geen bouwvrachtwagens langs mogen komen.

Wethouder Antoinette Ingwersen stond iedere inwoner te woord. In maart nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit, om de komst van een supermarkt met in ieder geval een jaar uit te stellen. ,,Het is mijn intentie om uitvoering te geven aan dit voorbereidingsbesluit. Ik zal er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen.'' Hoeveel miljoenen euro's dat dan mag gaan kosten aan schadevergoeding voor de projectontwikkelaar; dat is een keuze die volgens Ingwersen bij de gemeenteraad ligt.

Maar veel inwoners blijken de komst van een extra supermarkt helemaal niet erg te vinden. Mariska Valentijn: ,,Ik vind een supermarkt prima. Het heeft toegevoegde waarde aan het dorp. Zeker omdat het buien het centrum is; zo wordt de veiligheid op de weg beter verdeeld. Er stonden al kassen en laat nu maar wat aners komen.'' Maar hoe zit het dan met de ondernemers in het dorp, die hierdoor omzet kunnen verliezen? ,,Dat is het eigen ondernemersrisico.'' Meerdere mensen in de 's Gravendijkstraat delen haar mening: zo blijkt uit pamfletten, met de tekst: 'Ik wil wél een supermarkt', die op de ramen van verschillende woningen hangen.

Rosanne van Donk ziet het probleem van een extra supermarkt ook niet: ,,Als je meer supermarkten hebt, haal je meer mensen naar Ter Aar dan wordt Ter Aar bekender.'' Ze wijst naar een handvol ondernemers die protestbordjes omhoog houden. ,,Met dit soort achterlijke acties blijft het dorp, zoals het is. Kijk naar de kansen! De mensen die het hardst lopen te zeiken, worden de vaste klanten.'' Inwoner Paul Koeleman is het hier niet mee eens: ,,Door een extra supermarkt komen andere winkelcentra leeg te staan. En er is nu al leegstand! Ik kan het niet bevatten, dat ze dit doordrukken. Ter Aar lijdt aan grootheidswaanzin. We zijn een dorp; je kunt ons niet vergelijken met Alphen.''