Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2018

Kansen groeien voor meting ultrafijnstof


[KAAG EN BRAASSEM] Het is nog onzeker, of de gemeente daadwerkelijk mee gaat werken aan het meten van ultrafijnstofuitstoot door Schiphol. Wel moet de gemeenteraad later dit jaar bepalen of de huidige geluidsmeetpunten voor vliegtuiggeluid in Leimuiden blijven staan. Het college van burgemeester en wethouders is hier wel voorstander van.

Waar het gaat om het meten van ultrafijnstof, blijken er nogal wat haken en ogen aan te zitten. Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet de ultrafijnstof van de luchtvaart alleen in de omgeving van Schiphol. Hoe verder van Schiphol af, hoe moeilijker het is om de bijdrage van vliegtuigen uit de metingen af te leiden. Fijnstof komt namelijk ook onder meer van dieselbussen, knetteren brommers, vrachtwagens en antieke auto's.

De gemeente heeft overlegd met de werkgroep Geluidshinder Kaag en Braassem Noord om te kijken of het mogelijk is om een lokale meting te doen naar ultrafijnstof. De werkgroep vindt het belangrijk dat er een nulmeting komt voor ultrafijnstof, in relatie tot het vliegverkeer. Uit een meting is niet onmiddellijk af te leiden wat de ultrafijnstofveroorzaker is, maar na analyse van de meetgegevens kan hier waarschijnlijk wel een uitspraak over worden gedaan. Een offerte wordt aangevraagd en zodra de kosten bekend zijn, zal de gemeente Kaag en Braassem aan haar buurgemeenten vragen om ook mee te doen met een ultrafijnstofmeting.