Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2018

Regels voor huisvesting arbeidsmigranten


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeenteraad besprak maandag 24 september de beleidsregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. En er gaat nog flink wat gesleuteld worden aan het oorspronkelijke collegevoorstel. Zo wil een raadsmeerderheid, dat er meer variatie komt in de aantallen arbeidsmigranten op één locatie. En lijken de meeste politici de komst van honderd arbeidsmigranten op één woonplek niet te zien zitten.

Er komt huisvesting voor arbeidsmigranten; dat is wel zeker. Het gaat er nu alleen om, op wat voor manier deze mensen bij elkaar een onderkomen krijgen. Nu is het voorstel, dat die nieuwe huisvesting maximaal tien jaar mag blijven staan. Als je daar honderd arbeidsmigranten in huisvest, die per maand zo'n 300 euro betalen voor dat verblijf, kun je als ondernemer maandelijks 30.000 euro op je bankrekening schrijven. Raadslid Jan van der Geest (VVD) is echter bang, dat ,,de investering in huisvesting voor arbeidsmigranten dermate groot kan zijn, dat je het niet in tien jaar kunt terugverdienen.'' Hij pleitte ervoor, dat dit soort gebouwen permanent mogen blijven staan. Het is nog niet duidelijk, of een meerderheid van de raad dit standpunt steunt.

Fractievoorzitter Nick van Egmond (D66) liet weten, dat er niet in de gebieden met de bestemming 'natuur' gebouwd mag worden. En dat er meer variatie moet komen in de aantallen mensen, die op één locatie gehuisvest mogen worden. Hans Klink (PRO) opperde, dat ondernemers maximaal 35 arbeidsmigranten op één locatie mogen huisvesten. Maar dat ze vervolgens wel in totaal ruim honderd arbeidsmigranten onderdak kunnen geven, als die op drie verschillende locaties verblijven. Op die manier zijn er ook voldoende inkomsten om een beheerder aan te stellen.

Raadslid Karin van der Kaaden (CDA) vond ook, dat honderd arbeidsmigranten op één slaapplek te veel van het goede is. Ze pleitte in eerste instantie om het maximum aantal terug te brengen naar 'vijftig of zestig personen', maar liet ook weten in overleg te willen met Klink over zijn voorstel. Ook Van Egmond liet weten wel wat te voelen voor het voorstel van maximaal 35 personen per locatie. SVKB-raadslid Sandra van Emmerik bleek ook in die richting te denken. De komende week gaan de politici met elkaar in overleg om te kijken of ze gezamenlijk met een voorstel richting het college van burgemeester en wethouders kunnen komen.

Er lijkt een meerderheid te zijn van raadsleden, die agrariërs de mogelijkheid willen geven om hun oude schuur te slopen en hiervoor in de plaats huisvesting voor arbeidsmigranten neer te zetten. Een mooie oudedagsvoorziening, zo vond Van der Geest.