Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 oktober 2018

Ophef over visvijver Ons Stekkie


Noordse Buurt – Vier mensen hebben een droom; vijf visvijvers vol met forellen, steur en meervallen. Een plek, waar je kunt ontspannen, een hengel uitgooien en jouw zelf gevangen vis ter plekke kunt laten roken. Na lang zoeken vonden Leen (62) en Mascha Reule (50)
en Sam (42) en Annemarie Veerhuis (41) de ideale plek om hun droom te verwezenlijken. In de idyllische Noordse Buurt; het dorp dat zit te wachten op nieuwe initiatieven om de omgeving te verrijken. Maar niet iedereen blijkt even enthousiast te zijn over de komst van visvijver 'Ons Stekkie'.

Tientallen jaren lang hebben Sam en Leen gewerkt met laminaat en parketvloeren. Wat niet bevorderlijk is voor je knieën en rug. Sam kreeg vijf jaar geleden het nieuws, dat hij op zoek moest naar ander werk. En hij besloot, dat dit de juiste gelegenheid was om van zijn passie een bedrijf te maken. ,,Leen en ik vissen veel; in vijvers, maar ook op zee. Dat is heerlijk ontspannend; lekker je hoofd leegmaken en uren naar een dobber staren.'' In het zuiden en oosten van Nederland zijn er enorm veel visvijvers, maar hier in het westen is het bijna onmogelijk om een hengel uit te slaan in zo'n goed onderhouden plas water. Met een enorm grote kans om daadwerkelijk vis te vangen.

En zo ontstond de idee om zelf een visvijver te creëren. Of, om precies te zijn, vijf visvijvers vol met forellen, steur en meervallen. De beide echtparen zijn er van overtuigd, dat ze een gat in de markt hebben gevonden. ,,Je kunt hier komen vissen met vrienden, of een vader met zijn kleinzoon. Er komt een steiger voor minder validen en we hopen, dat we met vrijwilligers ook mensen uit een verzorgingstehuis hier kunnen laten komen.'' Voor iedere bezoeker aan Ons Stekkie wordt ter plekke vis uitgezet. Als je wat vangt, kun je deze terugzetten, mee naar huis nemen of ter plekke laten roken. Onder het genot van een versnapering in het geplande horecagebouwtje. Om er voor te zorgen, dat de omwonenden geen last krijgen van bezoekers, wordt een ligusterhaag geplant.

Zorgen

De buurtbewoners blijken echter niet enthousiast te zijn over de komst van Ons Stekkie. Jord Koppejan laat namens Dorpsraad De Koet weten: ,,We hebben hier in de regio heel veel water, waar gevist mag worden. Wat is de meerwaarde van zo'n visvijver? De gemeente heeft indertijd de bewoners beloofd, dat hier natuur zou komen. En daarmee verwachten de omwonenden geen visvijver.'' Leen reageert: ,,In de Nieuwkoopse Plassen mag je bijna niet vissen; dat is allemaal natuurgebied. De rest van de viswateren wordt leeg gestroopt: je hebt bijna geen kans om een grote vis te vangen.''

De buurt ziet liever, dat er geen visvijver, maar een wandelroute komt, met een natuurspeeltuin en een uitkijkplek over de Noordse Buurt. Roza de Jong is voorzitter van de werkgroep onder de dorpsraad. ,,In 2006 heeft de gemeente afspraken gemaakt met bewoners over de verkoop van grond. De kassen verdwijnen en daarom mochten elders woningen gebouwd worden. De omwonenden is een natuurrijke omgeving beloofd. Maar deze visvijver trekt verkeer aan en we zijn bang voor moerasvorming, stankoverlast en geluid van de waterpompen. Als de visvijver er toch moet komen, dan alleen niet in de Noordse Buurt.''

De visvijverinitiatiefnemers vinden het jammer, dat er zoveel weerstand is bij omwonenden. Annemarie: ,,We rekenen op enkele tientallen mensen per dag en realiseren hiervoor genoeg parkeerplaatsen. Het water blijft in de vijvers en de onderwaterpompen maken geen geluid. De mensen die naar de visvijver komen, willen hier rust hebben. Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn voor de Noordse Buurt.'' Sam stelt overtuigd: ,,Als die visvijver er eenmaal is en de buurtbewoners komen kijken, dan zullen ze zeggen, dat het toch wel leuk is.'' De gemeenteraad bepaalt in december of de bestemming van het gebied gewijzigd mag worden. De beide echtparen hopen in de loop van 2019 visvijver 'Ons Stekkie' officieel te openen.