Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Geen cent naar de Drechtdoorsteek


Kaag en Braassem – Alle plannen voor een Drechtdoorsteek zijn mooi een aardig, maar de gemeente Kaag en Braassem gaat er geen cent in steken. ,,Wie gaat dat betalen? Kaag en Braassem dus niet.'' Duidelijker kan wethouder Inge van der Meer (D66) het niet stellen.

Al jaren wordt gesproken over de komst van een Drechtdoorsteek. Wethouder Yvonne Peters (VVD) droomde zelfs van een 'XXL Waterfunpark', om die Drechtdoorsteek te bekostigen. Die kosten zouden zomaar tot 180 miljoen euro kunnen oplopen, rekende oud-raadslid Ton van Velzen in 2017 al uit.

Deze maand is een rapport verschenen, met daarin de conclusies, dat een Drechtdoorsteek het beste kan gebeuren op de grens van Aalsmeer en Leimuiden; vlak naast een al bestaande dijk. Langs die Drechtdoorsteek kunnen tientallen tot honderden vakantiehuizen gezet worden, zo staat in het rapport, dat in opdracht van verschillende gemeenten in het Groene Hart is opgesteld.

Maar ook moeten toeristen met andere dingen gelokt worden, dan alleen een wijds uitzicht. ,,Wateractiviteiten en snelvaren is een groeimarkt en nog niet in grootschalige vorm te vinden binnen het Hollandse Plassengebied.'' Ook moeten toeristen vermaakt worden met 'een overdekt zwembad, haventje, winkeltjes, horeca en kleinschalig watervermaak.'

Kaag en Braassem weigerde eerder al om mee te betalen aan de kosten voor het onderzoek naar een Drechtdoorsteek, maar ook wil deze gemeente geen geld steken in het realiseren van deze nieuw aan te leggen watergang. Van der Meer: ,, Ik zie in dit plan niet veel toegevoegde waarde voor Kaag en Braassem. En zeker niet om daar geld in te steken. Er zijn andere dossiers die geld vragen, zowel voor de gemeente, provincie als landelijk.''