Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Column


Warmte

Het was een bijzondere avond in het Schoolhuis van Rijnsaterwoude. Het mooie ideaal voor het verwarmen van de huizen door het water van de Braassem werd daar vakkundig de nek omgedraaid. De aanwezigen kregen van twee experts van IF Technoloty en AT Osborne te horen, dat het wel degelijk mogelijk is om de zogeheten 'aquathermie' te realiseren. Maar dat gaat geld kosten, veel geld.

Te veel geld. Als de aquathermie vanuit de Braassem via nieuw aan te leggen pijpleidingen naar de huizen wordt gebracht, moeten de mensen zo'n 10.000 euro bijleggen om de onkosten te dekken voor de investeerder. Daarna kunnen ze wel gebruik maken van die 'schone' warmtebron, maar iedere maand moet daar ook een flink bedrag voor worden betaald.

En dat terwijl er nu al goedkopere alternatieven zijn voor 'Waterwarmte uit de Braassem'. Wie over wil stappen van gas naar een warmtepomp kan ook (100 tot 200 meter diep) laten boren naar grondwater onder zijn woning. Afhankelijk van het type waterpomp ben je dan tussen 5.000 euro en 15.000 euro kwijt. Maar vervolgens hoef je maandelijks niets te betalen voor je gasgebruik en verwarm je jouw huis 'gratis'. Natuurlijk kost het opwekken van die warmte energie, maar een groot deel daarvan kan worden opgewekt met zonnepanelen. Helaas slurpt de huidige generatie warmtepompen nog teveel energie, zodat je momenteel zo'n 20 panelen nodig hebt om die energie op te wekken. Op het gemiddelde dak kunnen zo'n vijftien zonnepanelen, dus wellicht moeten we de resterende vijf panelen maar in de tuin zetten. Plantje er uit, zonnepaneeltje er in.

De gemeente heeft een 'bomennorm'; voor ieder huis dat gebouw wordt, moet er ongeveer een boom voor terugkomen. Wordt het niet tijd, dat er een zonnepanelennorm komt: op ieder pand dat ge- of verbouwd wordt, moeten minimaal vijf zonnepanelen komen te liggen?!