Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Uitsterfbeleid sociale huurwoningen


MeerWonen doet huizen op Kaageiland in de verkoop

KAAGEILAND – De huurders van de sociale woningen op Kaageiland zijn in alle staten. Ze hebben te horen gekregen, dat MeerWonen alle 37 huizen op dit eiland wil verkopen. Wethouder Floris Schoonderwoerd bevestigde dit nieuws dinsdagavond, toen het college het eiland bezocht.

Schoonderwoerd verklaarde, waarom MeerWonen deze stap zet. ,,Als MeerWonen huizen bouwt dichtbij voorzieningen, krijgen ze 500 inschrijvingen. Maar voor huizen in kleine kernen is dat een stuk minder.'' Deze avond kwam een brief boven water, ondertekend door directeur-bestuurder Peter Hoogvliet van MeerWonen. Hierin staat, dat de huidige huurders niet hun woning kunnen kopen, maar dat alle woningen in één keer aan een belegger verkocht worden.

Coby Dijkman (77) is een van de sociale huurders en ze maakt zich ernstig zorgen over haar woontoekomst op het eiland. De wethouder probeerde haar gerust te stellen. ,,Deze woningen blijven in ieder geval nog zeven jaar met een sociale huurprijs. En de mensen die er nu in wonen, mogen daar blijven tot ze verhuizen of op een andere manier heengaan.'' Dijkman bleek niet onder de indruk: ,,Als die nieuwe eigenaar kan aantonen, dat onze woningen in slechte staat zijn en niet voldoen aan de nieuwe duurzaamheidseisen, krijgen ze heel gemakkelijk een sloopvergunning. Ik wil niet in Roelofarendsveen gaan wonen!''

Meerdere inwoners pleitten er voor, dat er een apart sociaal woningbouwbeleid komt voor Kaag. Maar dat zit er niet in, stelde Schoonderwoerd. Anne-Marie van Gerven was niet blij: ,,Ik heb als kind in één van die huizen gewoond. Als die sociale woningen verdwijnen, verander je de sociale cohesie op het eiland en komen er alleen nog mensen wonen, die een hoge huur kunnen betalen of een koopwoning hebben.''