Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Inwoners goed met afvalscheiding


KAAG EN BRAASSEM – Het is weliswaar met een financiële strafdreiging, vanwege een hogere afvalstoffenheffing, maar de inwoners doen het fantástisch, waar het gaat om het scheiden van het afval. Enkele jaren geleden dumpten we met ons allen nog ruim 200 kilogram per inwoner per jaar in de restafvalcontainer. Maar sinds de invoering van diftar (gedifferentieerde tarieven) zijn we ons leven gaan beteren.

Maar liefst 76% van het ingezamelde afval wordt gescheiden en daarmee voldoet de gemeente nu al aan de wettelijke vereisten, die pas volgend jaar in gaan. Uiteindelijk moeten de inwoners maximaal 100 kilo restafval per persoon per jaar overhouden. Zover is de gemeenschap van Kaag en Braassem nog niet. Daarvoor moet het gemiddelde nog met 17 kilo per jaar omlaag.

Peters is heel erg tevreden: .,We zijn enorm blij en trots met de resultaten die Afval Anders, wat we in 2018 hebben ingevoerd, heeft opgeleverd.'' Maar hoe krijgt de gemeente het voor elkaar, dat de inwoners hun restafval terugbrengen van 117 kilo naar 100 kilo per jaar? De wethouder hoopt, dat de kinderen hier een handje bij kunnen helpen. ,,Er komen projecten op school, waarbij we proberen de leerlingen te leren wat goed scheiden is. En dat ze met die informatie hun ouders benaderen. Kinderen vinden afvalprikken in de buurt leuk. Ze worden er blij van en gaan dat hopelijk thuis vertellen.'' Daarnaast blijft de gemeente het middel van prijstarieven gebruiken ,,om het goede gedrag te stimuleren.''

Iedere week wordt het plastic afval opgehaald. De gemeente gaat strenger handhaven, waar het gaat om het tijdstip dat inwoners hun plastic zakken buiten neerzetten of ophangen. Peters: ,,De boete voor afval dumpen is 90 euro en een aantal boetes is al uitgedeeld. Opsporingsambtenaren kijken of we adresgegevens kunnen vinden in bijplaatsingen bij papiercontainers, maar ook in plastic zakken die al dagen voor het ophaalmoment buiten worden gehangen. Je helpt elkaar en ons niet door die zakken aan een kroonring te hangen. Zeker met een storm kan een plastic zak kapot gaan of wegwaaien en er kunnen ratten op af komen. Het risico bestaat, dat vuil in het milieu komt of dat het een rommeltje wordt. Daarom proberen we passend op te treden.''

Op de gemeentewerf zijn bordjes geplaatst, zodat de bezoekers precies kunnen zien, waar ze hun gescheiden afval moeten deponeren. Nog helemaal niemand heeft zich gemeld voor de kortingsregeling van 80 euro per jaar voor het 'licht medisch afval'. Hiervoor moeten de kandidaten hun meest gevoelige privé-informatie opgeven én een eenmalige bijdrage betalen van ruim 60 euro.