Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 mei 2019

Ambtenaren aan zuurstofapparaat


Nieuwkoop - Door de polemiek over de Vomar-supermarkt in Ter Aar en de vele discussies met betrekking tot de Paradijsweg Westzijde ligt het ambtelijk apparaat van Nieuwkoop op apegapen. De situatie is nu zo erg geworden, dat burgemeester Frans Buijserd aan de noodrem moet trekken. Bouwprojecten worden uitgesteld en de gemeente moet tonnen uitgeven om extra ambtenaren in te huren.

Ambtenaren die werkten op de afdeling ‘Ruimtelijke ontwikkeling’ konden volgens Buijserd voorheen bij het ontwikkelen van een woonwijk werken volgens het ‘copy-paste’ principe. De manier waarop woonwijken werden ontworpen, was vaak hetzelfde. Maar die knip- en plakontwerptijd is voorbij. Zaken als klimaatadaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit zorgen voor grote kopzorgen bij de ambtenaren.

En al die meedenkgroepjes van de gemeenteraad maken het werk er ook niet gemakkelijker op: ,,Die zijn weer een extra schakel in het proces.’’ Om over de participatie door de inwoners nog maar te zwijgen: ,,Dat wordt steeds intensiever’’, meldt Buijserd in een brief aan de raad, ,,het levert draagvlak op, veelal een beter resultaat, maar kost ook veel tijd (en geld).’’ Tijdens de raadsvergadering gaf de burgemeester een voorbeeld: ,,De Paradijsweg Natte kant; we zijn er in gestapt. We moeten uitkijken, dat we in dit soort projecten stappen. Ze kosten zo veel tijd en ambtelijke capaciteit, maar leveren qua inkomsten niet veel op.’’ Alle ophef en het uitzoekwerk over de Vomar achter de Intratuin heeft ook al een mensjaar aan ambtelijke uren gekost.

Allerlei geplande bouwprojecten hebben al vertraging opgelopen, zoals de scholenlocaties Ter Aar, de herontwikkeling van de Ashram, Vrouwenakker, schoollocatie Noordeinde en Teylerspark II. En dus moeten er keuzes gemaakt worden, om in hard te gaan trekken voor het realiseren van drie bouwprojecten. Het college geeft 800.000 euro uit om de komende twee jaar twee mensen aan te trekken, die deze drie projecten uit het slop moeten trekken.

Dan gaat het om Langeraar Noordwest, waar 196 woningen moeten komen, het herontwikkelen van de Ashramlocatie en het realiseren van Teylerspark II. Deze drie projecten maken de grootste kans om de gemeente geld op te leveren en van dat geld kan dan die acht ton voor twee ambtenaren betaald worden, zo geeft Buijserd aan. De overige bouwprojecten gaan uiteindelijk nog wel door, maar lopen vertraging op. Zoals Ter Aar Noord Oost; hiermee begint de gemeente niet voor 2022. Buijserd: ,,Er zijn daar allerlei ontwikkelaars, die eigen grond hebben. We verdienen er weinig aan. Laten we dat even naar voren schuiven en er niet mee beginnen.’’ Op kritiek van raadslid Paul Platen, dat Ter Aar nu helemaal stil komt te liggen, reageerde de burgemeester: ,,De scholenlocatie s en de Vlinder kunnen niet eerder bebouwd worden voordat de nieuwe school er is. Dat is in 2021. Er hoeft niet zoveel paniek te zijn. Het komt best goed in Ter Aar.’’