Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2019

Actie gemeente vereist


Tegen inzet bollengif

Het leek een kansloze motie van PvdA en GroenLinks, die het gemeentebestuur van Teylingen opriep om actie te nemen richting inwoners en telers over (de gevolgen van) het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar omdat gemeenteraadslid Dion Piket (Trilokaal) eerder weg moest tijdens de raadsvergadering, bleek er toch een minimale meerderheid van één stem te zijn.



JOEP DERKSEN

Jarenlang was kritiek op het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de bollenteelt taboe in de gemeenteraad van Teylingen. Waarom zou je slapende honden wakker maken over een sector waaraan deze regio haar naam te danken heeft? Maar het tij is gekeerd. PvdA en GroenLinks (samen niet meer dan 4 zetels) riepen het college op om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken en de overgang van traditionele naar duurzame gewasbescherming actief te ondersteunen. Ook moet Teylingen het RIVM voorstel tot het opzetten van een ‘Kennisplatform gewasbescherming en gezondheid’ ondersteunen. Een verbod op nieuwbouw binnen 50 meter van bollen- en bloementeelt was op het laatste moment uit de motie gehaald; dat mag dus nog wel de komende jaren.

Uit een RIVM-onderzoek blijkt, dat restanten van bestrijdingsmiddelen die op de onderzochte bollenvelden zijn gebruikt, zijn teruggevonden in de buitenlucht rond woningen in de buurt. Ook in het stof op de deurmat en in het huisstof zaten resten. Daarnaast zijn ze aangetroffen in de urine van omwonenden van bloembollenvelden, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Wethouder Rob ten Boden gaf aan, dat hij al bezig was met deze zaken en dat hij een gesprek heeft met het bestuur van de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) over informatieverstrekking richting omwonenden. En hij meldde, dat de gemeente afhankelijk was van landelijke wetgeving. Maar die verklaring was voor een meerderheid van de raadsleden niet voldoende. Don Verhoeff (GroenLinks): ,,Doesburg heeft het gebruik van glysofaat uitgebannen. Zo heel erg afhankelijk van landelijke regelgeving zijn we niet.’’
Raadslid Edith Alkemade (D66) was het hier mee eens: ,,Wij maken ons zorgen om de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Een actieve houding van onze gemeente is belangrijk.’’  Trilokaal en de VVD steunden de wethouder onvoorwaardelijk, maar vanwege het gemis van Dion Piket werd de motie met 12 stemmen voor en 11 tegen aangenomen.