Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

,,Je ziet als boa honden nooit poepen’’


KAAG EN BRAASSEM – Inwoners van Kaag en Braassem overtreden zo vaak de regels en wetten, dat het bijna niet meer te handhaven is. Daarom moet de gemeente binnenkort keuzes gaan maken uit de zaken die wél en niet direct opgepakt worden. Minder erge zaken, zoals foutparkeren zonder overlast veroorzaken, komen op de grote handhaafstapel terecht. Deze mededeling kregen de raadsleden onlangs te horen.

De gemeente is er inmiddels ook achter gekomen, dat veel handhavingsverzoeken van inwoners voortkomen uit ordinaire burenruzies. Heb je de p. op je buurman? En zie je, dat hij zijn caravan langer dan drie dagen voor zijn deur heeft staan? Even een digitaal handhavingsverzoekje indienen bij de gemeente en voor je het weet, staat er een boa bij de buurman te kijken om een dwangsom op te leggen. ,,Wij vragen ons af, of wij als gemeente zoveel ambtelijke capaciteit in dit soort handhavingsverzoeken moeten stoppen’’, stelde een ambtenaar richting de raadsleden.

Daar komt nog bij, dat zo ongeveer iedere inwoner die een boete opgelegd krijgt, hiertegen in beroep gaat. Het afhandelen van die beroepen kost nog meer tijd, dan het uitschrijven van de bekeuring. Overigens maken de inwoners gebruik van hun grondwettelijke rechten, door de gemeente te laten aantonen, dat de boete op basis van de juiste gronden wordt opgelegd.

De grootste ergernissen bij de inwoners betreffen katten- en hondenpoep en parkeren. Maar burgemeester Marina van der Velde laat weten, dat het kunnen bekeuren van iemand die hondenpoep niet opruimt, bijna ondoenlijk is. ,,Je ziet als boa honden nooit poepen.’’ Over het foutparkeren stelt de burgemeester: ,, Je kunt iedere fout geparkeerde auto gaan beboeten, maar hoeveel overlast is er werkelijk in de buurt? En er zijn zzp-busjes, waar mensen al dan niet last van heeft. Mensen moeten ook elkaar aanspreken op zaken, waar ze last van hebben.’’

Het op verkeerde dagen ophangen van het plastic afval zorgt ook voor veel handhavingsuren. De ambtenaar: ,, Wij zijn de bewaker van de kwaliteit van de openbare ruimte, maar hoe lang blijven we mensen achter de kont aan lopen? Als je blijft zorgen, dat iedereen fout gedrag kan blijven tonen, gaat het nooit over. We komen op het punt, dat we er mee stoppen.’’ VVD-fractievoorzitter Jan van der Geest pleitte hierop om overtreders aan de schandpaal te nagelen: ,,We kunnen naming en shaming, en openbaar aangeven: ‘Beste asociale buurtbewoner, dit is de zoveelste keer dat u die zak verkeerd hangt’.”