Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Nieuw bedrijventerrein


Ondernemers willen ‘lokaal lokaal’ 

KAAG EN BRAASSEM - De gemeenteraad van Kaag en Braassem bekijkt of de gemeente toch wel mee moet investeren in nieuwe bedrijventerreinen. Op die manier zou Kaag en Braassem ook eisen kunnen stellen voor het type bedrijven dat daar dan komt. Maandag 17 juni bleek, dat veel partijen er wat voor voelen, wanneer lokale bedrijven voorrang krijgen bij de toebedeling van bedrijfsruimte op die nieuwe bedrijventerreinen.

Al heel lang zijn er plannen voor de realisatie van het bedrijventerrein Drechthoek II; dat ketste enkele jaren geleden af, omdat er geen projectontwikkelaar was, die alleen het risico wilde lopen om dat te ontwikkelen. En de gemeenteraad sprak in 2016 een ‘njet’ uit tegen een collegevoorstel om een ‘PPS-constructie’ (Privaat Publieke Samenwerking) op te zetten.

Bouwondernemers in Hoogmade hebben plannen om hun eigen bedrijventerreintje in de Bospolder op te zetten. Zij zijn nu in overleg met de gemeente om te kijken, of hier ook publiekelijk geld aan gespendeerd kan worden. Een handvol ondernemers was naar de gemeenteraadsvergadering te komen, om te pleiten voor extra hectares bedrijventerrein. In Nieuw-Vennep is er nog volop ruimte, maar dat zien de ondernemers niet zitten. Directeur Eric Dobbe van Dobbe Transport: ,, Onze medewerkers wilden graag bij ons werken, maar Nieuw-Vennep vinden ze wel heel erg ver. Ze komen vaak op de fiets naar hun werk. We willen graag met deze mensen verder en dus niet naar Nieuw-Vennep verhuizen.’’ Zelfs het verplaatsen van het bedrijf van Roelofarendsveen naar Leimuiden willen de ondernemers niet, zo gaf ondernemer Barry Verdel aan, op een vraag van raadslid Roland van Beurden: ,,Leimuiden is te ver fietsen voor de werknemers.’’ Overigens is het maar 2 kilometer fietsen van het gemeentehuis in Roelofarendsveen naar de Westerdijk in Leimuiden (met een tochtje op de veerdienst Oude Wetering – Leimuiden als onderdeel hiervan).

Gemeenteraadslid Peter van Dijk (VVD) maakte slim gebruik van een opzetje. Hij vroeg aan VVD-wethouder Yvonne Peters: ,,Kunnen we lokale ondernemers voorrang geven wanneer we besluiten tot het aanleggen van een nieuwe locatie?’’ Haar reactie: ,,Dat is sympathiek, maar de raad heeft als beleid vastgesteld, dat wij als gemeente geen ontwikkelende functie hebben. Tenzij u van mening bent, dat het alsnog anders moet.’’ Dit werd vervolgens gretig aangegrepen door Van Dijk: hij hield de overige raadsleden een worst voor: ,,Kunnen we als gemeente een klein stukje participeren, zodat we lokale ondernemers voorrang kunnen geven op de nieuwe bedrijventerreinen?’’ Het lijkt er op, dat hier veel steun voor is. Raadslid Ronald Wesselink (CDA) gaf aan, hier een positieve grondhouding voor te hebben. Geen enkele partij was hier negatief over.