Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Zonnebank gewoon niet doen


STREEK – Terugkomen van een zonvakantie en dan pronken met een bruingetinte huid; miljoenen mensen doen dat ieder jaar. Maar ze beseffen niet, dat ze zichzelf iedere keer blootstellen aan de gevaren van huidkanker.

JOEP DERKSEN

Huidkanker is hard op weg om de nieuwe volksziekte nummer 1 te worden. Ieder jaar krijgen meer dan 50.000 mensen bij de dermatoloog te horen, dat ze een melanoom, basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom hebben. Op dat moment staat je leven even stil en vraag je jezelf af of je ooit nog jouw kleinkinderen ziet opgroeien.

En daarna denk je terug aan al die zomervakanties, waar je ‘lekker lag te bakken in de zon’. Terwijl je genoot van jouw derde pina colada deden de UV-A en UV-B stralen hun destructieve werk. Wie ooit als kind door de zon verbrandt is geweest, heeft ook een verhoogde kans op huidkanker. Zelfs het langdurig blootstellen aan zonlicht verhoogt het risico. Maar je bent zelfs niet veilig in de schaduw, aldus dermatoloog Vigfús Sigurdsson. ,,Je kunt ook verbranden in de schaduw, zeker als je in warme gebieden op het strand zit.’’

Maar moeten we dan allemaal met een parasol boven onze hoofden in huis blijven zitten? Zo erg is het ook weer niet, lacht Sigurdsson geruststellend. Zonlicht is nodig, zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken. ,,Als je in Nederland een half uurtje buiten loopt in de zon, waarbij alleen je armen en gezicht bloot zijn, krijg je al genoeg vitamine D voor de hele dag.’’ Dus twee uur bakken in de zon op het Noordwijkse strand zorgt voor een week aan vitamine D? ,,Dat is flauwekul. Bakken in de zon heeft absoluut geen nut. Als je helemaal bloot op het strand ligt, heeft je lichaam na drie minuten al genoeg vitamine D.’’

Zonnebanken zijn voor iedere dermatoloog een gruwel. Steeds meer mensen stellen hun lichaam bloot aan een overdosis van UV-straling door zo’n zonnebank. Hierdoor stijgt de kans op huidkanker enorm; zeker als je al op jongere leeftijd onder de zonnebank gaat liggen. Kinderen onder de 18 jaar mogen absoluut niet onder de zonnebank; de schadelijke langetermijngevolgen zijn niet te overzien.

Hoeveel zonlicht iemand kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Daarom moet je verstandig omgaan met zonlicht en je lichaam absoluut niet laten verbranden. Gebruik zonnebrandcreme alsof je pindakaas op een boterham smeert, maar draag ook kleding en petjes tegen de zon. Ga tussen 11:00 uur en 14:00 uur niet naar buiten, als er dan heel veel zon is.

Hier in Nederland is het wel verstandig om regelmatig naar buiten te gaan; anders kan dat leiden tot een vitamine-D tekort. Dat gebeurt regelmatig met oudere mensen, die veel binnen zitten en boerkadragende vrouwen. Het slikken van vitamine-D pillen is dan een verstandig advies. Sigurdsson: ,,Geniet van de zon, maar doe het met mate. Ga verstandig om met zonlicht en laat je absoluut niet verbranden. Je hoeft niet in de zon te bakken om vitamine-D te krijgen. Zomers krijg je in Nederland geen tekort aan vitaminen, als je gewoon af en toe de fiets naar het werk neemt.’’
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met dermatoloog Vigfús Sigurdsson.