Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juni 2019

Koele tips voor een hete zomer


STREEK – We hebben de lange, droge en snikhete zomer van 2018 nog vers in het geheugen. En ook dit jaar kan het weer gebeuren; puffend onderuit gezakt, al plakkend op de bank, smachtend naar een airconditioning in jouw huis. Maar hoe houd je jouw huis en jezelf nou eigenlijk koel?

JOEP DERKSEN

Natuurlijk kun je jouw voeten in een bak met ijswater stoppen; daar koel je wel van af. Maar na een half uur is dat ijs al weer verdampt, dus dat schiet niet op. Het huis beter isoleren helpt al; zo houd je de warmte buiten én je bespaart energie. Houd overdag de ramen en deuren dicht (en eventueel de gordijnen ook). Pas als het binnen warmer is dan buiten, kun je je woning luchten; dat zal vooral ’s nachts en in de vroege ochtend zijn. Heb je mechanische ventilatie? Doe dat overdag uit, anders wordt warme lucht naar binnen gezogen. Een ventilator aan de andere kant is wel handig; die geeft een luchtstroom, die warmte van je lichaam afvoert.

Het hebben van een airconditioning in je woning kan een waardevolle bijdrage zijn aan je levenswelzijn. Zo’n airco zorgt niet alleen voor verkoeling, maar is ook een uitstekende luchtvochtigheids- en klimaatregelaar, waarbij de condens op de juiste manier afgevoerd wordt. Niet gek voor een apparaat, dat 117 jaar geleden is uitgevonden om de temperatuur in een drukkerij onder controle te houden.

Veel mensen vragen zich af, hoe we de temperatuur in ons huis moeten regelen, als we van het gas af moeten. Worden er dan onder ieder huis 200 meter diepe gaten geboord, zodat warmtepompen hun werk kunnen doen? Dat hoeft gelukkig niet; airco’s zijn namelijk in feite al warmtepompen. Je stopt er namelijk elektrisch vermogen in en je haalt er koelte of warmte uit! Ook kun je de airco combineren met de CV-ketel of de zonnepanelen op het dak. Daarnaast is het mogelijk het tapwater, badwater en keukenwater te koelen en te verwarmen met het juiste aircosysteem.

Al dat gepraat over duurzaamheid is mooi en aardig, maar wat moet je doen om je huis deze zomer al koel te houden? De meest gebruikte types airconditioning bij particulieren zijn de splitsystemen, die in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn. Je hebt vloermodellen, wandmodellen of ze worden aan het plafond aangebracht. De wandmodel is het meest populair en in alle merken leverbaar.

Het is fijn, als een deel van de benodigde elektriciteit via zonnepanelen gratis opgewekt kan worden door de zon. Voor het beste verkoelende effect, moet je gewoon de ventilatie zijn werk laten doen. De meeste ventilatieboxen zijn gebaseerd op onderdruk, veroorzaakt door ventilatieschuifjes en kiertjes bij de deuren. Het heeft geen zin om een airco aan te zetten, als alle deuren en ramen open staan. Wat een airco inblaast, stuurt hij ook terug de ruimte in; en hierdoor dalen de luchtvochtigheid en temperatuur.

De allerbelangrijkste voorbereiding voor een gekoeld huis is; vraag eerst advies aan een specialist op klimaatbeheersing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wilco Ziermans van Airco Team.