Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 augustus 2019

Column


Ghoybos


Bent u recent al in het Ghoybos geweest? Is het er niet ge-wel-dig?! Je kunt er je hond uitlaten en naar een heus amfitheater gaan. U weet wel; die die plek waar boomlijken in stukken zijn gezaagd en in de grond zijn geduwd. Als je even rustig wilt rondwandelen, moet je oppassen dat je niet op de korrel genomen wordt door de ene of de andere paintballer. Gelukkig kun je nog wel even genieten van wat kunst en een bakje koffie in het nabijgelegen Ghoyhuys.


Jarenlang was het Ghoybos een productiebos; met allemaal dezelfde bomen. Enkele jaren geleden kreeg de gemeente Kaag en Braassem en smak geld om dat bos te verbeteren en te verfraaien. Even heb ik de illusie gehad, dat dit bos een prachtig nieuw natuurgebied zou worden. Maar wat valt dat enorm tegen.


Om van het Ghoybos weer een pareltje te maken, zijn er 568(!) bomen gekapt en nog eens negen omgetrokken. Hiervoor in de plaats zijn 89 nieuwe bomen/boompjes aangeplant: zomereiken, gewone esdoorns en gladde iepen. En verder zijn er allerlei struiken aangeplant, zoals de Europese vogelkers, eenstijlige meidoorn, aalbes, gewone vlier en gewone hazelaar. In totaal zo’n 26.000 m2, dus je zou kunnen stellen dat dit 26.000 m2 aan nieuwe natuur is.


Er is echter een probleempje: Een gemiddelde boom neemt in één jaar ongeveer 20 kg CO2-uitstoot op in zijn biomassa. Bomen nemen die CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Met het verdwijnen van al die bomen en het terug planten van slechts een fractie daarvan, zorgt Kaag en Braassem dus voor 9.760 kilo aan extra CO2-uitstoot per jaar. En dat wordt bij lange na niet gecompenseerd door de aangeplante struiken.

In 2015 nam de gemeenteraad een motie aan, zodat 100% van alle gekapte bomen ook weer wordt herplant. Ik ben benieuwd, waar dit college van burgemeester en wethouders de honderden verdwenen bomen wil terugzetten. Een tip: wat dachten jullie van de veengronden, die de komende decennia tientallen centimeters dreigen weg te zakken? De wortels van bomen houden die grond vast en gaan het wegzakken tegen.