Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 augustus 2019

Van loonslaaf tot topondernemer


Peter Engels verovert autowereld


NOORDWIJK / LISSE / NIEUWKOOP – De meeste ondernemers beginnen al op jonge leeftijd met een eigen zaak. Maar Peter Engels is hierop een duidelijke uitzondering. Na een carriere van tientallen jaren, waarin hij van de ene naar de andere leidinggevende job ging, besefte hij op 49-jarige leeftijd, dat er nog maar één uitdaging over was. Het hebben van een eigen zaak; dat gebeurde in 2009 en sindsdien is het snel gegaan. Inmiddels voert Engels het bewind over vijf ondernemingen; drie schadebedrijven, een garagebedrijf en een autoverhuurbedrijf.


JOEP DERKSEN


Engels nam tien jaar geleden het schadebedrijf van de familie Brouwer uit Noordwijk over. Door de financiële crisis zakte vier maanden later de automotive sector compleet in. Doordat er veel minder autokilometers gereden werd, kelderde ook het aantal schadegevallen. Het leidde bij Engels tot veel slapeloze nachten, maar hij bleef in het succes geloven. En terecht, want hij vond de uitweg: ,,Het was kantjeboor en mijn enige redding was om te zorgen voor meer omzet.’’ Engels nam contact op met de franchiseonderneming ABS Autoherstel, om te kijken of zijn onderneming lid kon worden en zo kans te maken op klanten van ABS. Maar hij kreeg te horen, dat dit alleen mogelijk was, als hij een ander ABS-bedrijf zou overnemen. Toeval of niet: enkele maanden later stond het schadebedrijf in Lisse te koop. Engels aarzelde niet en nam ook deze zaak over. Het bleek een levensreddende actie te zijn voor de ondernemingen in zowel Noordwijk als Lisse.


Sinds die tijd is het snel gegaan; ,,In 2014 stonden de muren in Noordwijk en Lisse zo bol van de omzet, dat we moesten uitbreiden. Een ondernemer in Nieuwkoop wilde zijn zaak, ABS van der Weijden, na 34 jaar verkopen, samen met het Bosch Car Service Garagebedrijf. Zo verdubbeld in één keer het aantal ondernemingen, waar Engels leiding aan gaf. ,,Het teveel aan werk in Noordwijk en Lisse kon ik overdragen aan Nieuwkoop; hierdoor kreeg dat bedrijf ook een boost.’’


Engels rust niet op zijn lauweren: ,,In april heb ik een autoverhuurbedrijf  overgenomen. Met de overige vier bedrijven hadden we een enorme vloot aan leenauto’s verzameld. Deze leenauto’s staan in het weekend voor 70% stil. En met Autoverhuur Bollenstreek heb je een prachtige gelegenheid om die auto’s te verhuren.’’ Iedereen met een klein rijbewijs (B) kan zo’n auto huren; voor een dag, week of langer.


Engels denkt als ondernemer aan zijn omgeving; inkopen worden vooral in de Duin- en Bollenstreek en het Groene Hart gedaan. Ook sponsort hij veel verenigingen. En er schuilt een autofilosoof in hem. Engels voorspelt: ,,We zien de verschuiving van verbrandingsmotoren naar elektromotoren en ook de veiligheidssystemen en hulpmiddelen, zoals inparkeren en automatisch afremmen nemen toe. Maar dit is slechts een overgangsfase. Uiteindelijk zullen alle auto’s op de weg rijden, zonder dat er een bestuurder nodig is. Hierdoor zal het aantal schades uiteindelijk teruglopen naar nul.’’


Maar tot die tijd blijft ABS Noordwijk hét kenniscentrum voor de technisch complexe schades, kan iedereen terecht bij ABS Lisse en Nieuwkoop en is het leenwagenpark iedere dag van de week beschikbaar voor geïnteresseerden.



ABS Brouwer Noordwijk en Autoverhuur Bollenstreek, Keijzersweij 50 in Noordwijk, T: 071 361 5234

ABS Brouwer Lisse, Meer en Duin 10 in 2163 HA Lisse, T: 0252 417 153.