Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2019

Aanpak van alzheimer en dementie


KAAG EN BRAASSEM – Over twintig jaar lijden meer dan een half miljoen mensen aan alzheimer en daarom moeten gemeenten zich daar nu al op voorbereiden. Dit voorstel komt van de Adviesraad Sociaal Domein en ze oppert om een tienpuntenbeleid in te voeren.


Kwetsbare doelgroepen lopen een grotere kans om slachtoffer van alzheimer te worden. En dus moet voor deze ziekte ook aandacht zijn bij de keukentafelgesprekken tussen het sociale wijkteam en hulp vragende inwoners. Extra activiteiten gericht op mensen met alzheimer worden toegejuicht. Maar het zou goed zijn, als bij het vervoer van kwetsbare groepen deze mensen altijd van deur tot deur worden begeleid.


En bij alleenwonende mensen met dementie moet een oogje in het zeil gehouden worden, waar het gaat om de gevaren van eenzaamheid en de verminderde zelfredzaamheid. Wie verward gedrag vertoont, moet niet alleen in de boeien geslagen worden, maar heeft ook hulp nodig in de vorm van ,,rustgevende bejegening’’, aldus de Adviesraad. Überhaupt moet de zorg van mensen met dementie beter;  nu verloopt dit ,,zeer stroperig en bureaucratisch’’ en dat levert veel ergernissen en tijdverlies op.


Het gemeentebestuur laat weten, dat met veel van de punten al rekening gehouden wordt. Maar de Adviesraad krijgt in een schriftelijke reactie wel een terechtwijzing: ,,Graag willen wij u meegeven, dat wij niet in alle gevallen direct kunnen en willen sturen op de werkwijze van onze partners. Wij hebben ervoor gekozen om onze partners grotendeels vrij te laten in de uitvoering. Wij zijn er namelijk van overtuigd, dat de expertise bij onze uitvoerende partners ligt. Om u in de toekomst beter te kunnen voorzien van antwoorden, stellen wij voor om voor deze specifieke, inhoudelijke vragen een andere werkvorm te kiezen. We kunnen bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren, waarbij u met alle betrokken partners in gesprek kunt gaan. Door middel van een interactieve sessie met de partners die betrokken zijn, kunt u direct vragen stellen en zorgen uiten. Dan krijgt u direct en inhoudelijk antwoord.’’