Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Hogere starterslening


Nieuwkoop – Het gemeentebestuur van Nieuwkoop wil de hoogte van de startersleningen aanpassen. Nu kunnen toetreders tot de woningmarkt nog 17.500 euro lenen als aanvulling op een hypotheek bij een bank. Wethouder Guus Elkhuizen kondigde donderdagavond aan, dat het college over twee maanden voorstelt om dat bedrag te verhogen naar 35.000 euro.



In de koopsector starten jongeren in veel gevallen in een goedkopere eengezinswoning. De gemeente Nieuwkoop stelt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) startersleningen beschikbaar. Met de starterslening is het mogelijk om het verschil tussen het maximale hypotheekbedrag en de totale aankoopsom van de woning te financieren.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen starters volgend jaar dus niet alleen meer geld lenen. Ook komen meer mensen in aanmerking voor die lening. Nu kunnen alleen inwoners van Nieuwkoop zo’n starterslening aanvragen. In de toekomst wordt die lening ook gegeven aan mensen van buiten, die in Nieuwkoop willen wonen.


Het totale bedrag dat de gemeente gaat uitlenen wordt verhoogd van 430.000 euro (in 2014) naar 850.000 euro, zo is de bedoeling. Elkhuizen: ,,De reden voor de verhoging naar 35.000 is, dat starters geconfronteerd worden met de duurzaamheidseisen en extra moeten uitgeven voor zaken als warmtepompen.’’ Maar startersleningen zijn nu toch niet populair, wellicht vanwege de lage rente? De wethouder: ,,Dat weet ik niet. Misschien moet het beter gecommuniceerd worden.’’  De starterslening is een ‘revolverend fonds’ is; als mensen hun lening hebben afbetaald, wordt dat geld gebruikt om nieuwe leningen te verstrekken.