Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Kans voor Regenboogvlag


Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop gaat voortaan mogelijk toch op 11 oktober de Regenboogvlag uithangen. Wethouder Bernadette Wolters bleek donderdagavond diep geroerd te zijn door het verhaal in het AD van ervaringsdeskundige Jop van der Pijl. Ze wil samen met hem, Jan Geerdink van het COC en enkele politici bespreken hoe de gemeente Nieuwkoop een ‘inclusieve samenleving’ wordt.


Inclusief betekent, dat iedereen meedoet en niemand wordt gediscrimineerd op zijn of haar uiterlijk, seksuele geaardheid of geloof. Nog te vaak worden mensen met een niet-heteroseksuele geaardheid uitgescholden, slecht behandeld of mishandeld. Van der Pijl gaf aan, dat er op drie scholen in de gemeente Nieuwkoop helemaal geen aandacht gegeven wordt aan homoseksualiteit en de LHBTI-gemeenschap. Hij wilde geen namen noemen, maar gaf wel aan, dat dit niet alleen confessionele scholen zijn.


Voor Wolters was dat een eye opener: ,,Er is plek voor iedereen. We sluiten de LHBTI-ers op geen enkele wijze uit. Ik wil met hem en anderen in gesprek gaan om te kijken hoe wij met elkaar de acceptatie een duidelijke basis kunnen geven en waar we de eerste stap kunnen zetten.’’ Zo wil de wethouder kijken, of homoseksualiteit een onderwerp is, dat bij het Jeugd en Gezinsteam voldoende onder de aandacht gebracht wordt. En scholen moeten juist wél praten over andersgeaardheid, zo oordeelde de wethouder.


Tot nu toe gaf de Nieuwkoop, als enigste gemeente in het Groene Hart aan, dat de Regenboogvlag niet past in het vlaggenprotocol, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Wolters: ,,Ik snap, dat de vraag gesteld wordt om op 11 oktober de Regenboogvlag te laten wapperen bij het gemeentehuis. Het is een waardevol symbool en niet op voorhand een belemmering. Maar we gaan wel het gesprek aan, of die Regenboogvlag een controverse oproept, of dat het symbool belangrijker is.’’


SGP-ChristenUnie-fractievoorzitter Elias van Belzen blijft zijn twijfels houden: ,,Als we gaan vlaggen met de regenboog, gaan we dan ook toestaan dat andere groepen een vlag mogen hijsen? Als je het een toestaat, dan ook het ander.’’ Van der Pijl reageerde: ,,De regenboogvlag staat voor inclusieve samenleving voor wat voor mensen dan ook.’’