Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Column


Kerk

De kerk in Hoogmade is afgebrand; dat weet u inmiddels wel, waarde columnlezer. En nog wel vanwege een ongelooflijk knullige oorzaak; een schilder brandde wat verf weg en had blijkbaar niet (genoeg) brandblusmiddelen bij zich om het wegbranden onder controle te houden. Het is maar goed, dat die gozer niet met de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn bezig was.

Nu de puinhopen van Hoogmade nog na smeulen, is het tijd om naar de toekomst te kijken. De eigenaar van de kerk heeft vanuit financieel oogpunt geen zorgen, zo vernam ik. Onlangs is er een nieuwe verzekering afgesloten, dus die brand kwam niets te vroeg. Maar moet er nou een nieuwe kerk gebouwd worden? Ik zeg; nee. Begin daar niet aan. Het heeft namelijk geen zin om te bouwen voor leegstand.

De pakweg miljoen euro die zo’n nieuwbouw gaat kosten (als het niet veel meer is), zou uiteindelijk nog wel gerealiseerd kunnen worden, met Europees geld, provinciaal geld, gemeentelijk geld en allerlei donaties en sponsoracties. Maar waarom zou je een nieuw kerkgebouw neerzetten, dat vrijwel altijd leeg staat? En alleen dienst doet als ijkpunt voor de omgeving? Met af en toe een volle zaal voor de Kerstdienst of een bekende inwoner van Hoogmade die zijn/haar laatste reis maakt?

Alles van waarde gaat uiteindelijk verloren en de enige constante is de verandering. Zie het uitbranden van de kerk niet als een ramp, maar als een prachtige mogelijkheid. Gooi de resten van de kerk plat en zorg ervoor dat er tientallen woningen voor jongeren – onze jongeren uit Hoogmade – komen. Dan draag je als kerk bij aan het geluk van veel mensen en het voortbestaan van het dorp. Dat appartementengebouw kan dan het nieuwe ijkpunt voor Hoogmade worden en als initiatiefnemer mag je een mooie naam op dat gebouw zetten, ter herinnering aan de kerk: ’Onze-Lieve-Vrouw-Geboorteflat’, om maar wat te noemen.