Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Wel lachgas, geen carbid binnen de dorpskernen


Nieuwkoop – De gemeente Nieuwkoop wil de verkoop en het gebruik van lachgas niet verbieden. Wel worden de regels aangescherpt, waar het gaat om het krijgen van een vergunning voor een waterpijpcafé.

Zo’n shishalounge verschijnt overal in Nederland; als de gemeenteraad er volgende maand mee instemt, moet iedere waterpijpcaféhouder een vergunning hebben. Daarnaast mag de burgemeester voortaan gebouwen of gebieden aanwijzen, waarvoor zo’n exploitatievergunning vereist is. ,,Dit is om een onveilig ondernemersklimaat tegen te gaan’’, aldus een woordvoerder. De verkoop en het gebruik van lachgas is legaal, dat blijft ook zo. Wel komt er een gebruiksverbod voor lachgas, wanneer dit leidt tot gedrag, dat de openbare orde verstoort. In openbare gebouwen en ‘specifieke gebieden’, zoals rondom basisscholen kan het lachgasgebruik worden verboden. In de nieuwe apv, waarover de gemeenteraad nog een ei moet leggen, komen deze zaken aan de orde. Zij bespreken ook het verbod om voortaan nog carbid binnen de bebouwde kom af te schieten. Fervente carbidknallers moeten hun hobby voortaan in het buitengebied doen.