Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2019

Meer bescherming grotere bomen


OEGSTGEEST – Ook op een aantal plekken buiten de beschermde dorpsgezichten wordt er zorgvuldiger omgegaan met het behoud van bomen. Dan gaat het niet om bomen in particuliere tuinen, maar wel om de zuurstofscheppers in openbaar gebied, met een stamdiameter van 15 centimeter.

Tot nu toe kon een boom al als waardevol beschouwd worden, als de stamdiameter 10 centimeter was, maar het gemeentebestuur vond deze omvang niet praktisch. Als relatief kleine bomen gekapt moeten worden, moet de gemeente Oegstgeest bij zichzelf steeds een kapvergunning aanvragen en goedkeuren. Voor iedere boom kost dat een ambtenaar vijf werkuren, zo liet wethouder Huizing weten.

Huizing: ,,Het groene karakter van Oegstgeest en onze bomen gaat ons allemaal aan het hart. We zijn met z’n allen van mening dat de huidige bomenverordening onvoldoende bescherming biedt. De nieuwe bomenverordening geeft meer en betere bescherming. Nu worden alleen bomen binnen de beschermd dorpsgezicht bij een monument of bomen op de bomenlijst beschermd. We hebben gebieden toegevoegd die we heel waardevol vinden, zoals de Hazenboslaan. We letten echter ook op kosten en efficiency. We willen rioleringswerkzaamheden en straatwerkzaamheden niet onnodig vertragen. We gaan proberen, met het bijplanten van bomen, gebieden nog waardevoller te maken, zodat ze recht krijgen op een plaatsje op de groene kaart van de gemeente Oegstgeest.’’

Een voorstel van Lokaal om de stamdiameter op 10 centimeter te houden als eis om een kapvergunning in te dienen, werd alleen door Hart voor Oegstgeest gesteund en behaalde daarom geen meerderheid. Wethouder Huizing gaf aan, dat de praktijk is, dat aanvragen voor bomen tot een diameter van 15 centimeter standaard al worden goedgekeurd.