Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 december 2019

Stoppen met pmd-zakken langs de weg

OEGSTGEEST – De gemeente Oegstgeest neemt definitief afscheid van het ‘voorscheiden-principe’ van al het afval. Inwoners hoeven vanaf 1 april niet meer hun plastic, metaal en drankkarton afval gescheiden te houden en in plastic zakken langs de weg te zetten. Dat kan allemaal bij het grof vuil. Al het onbruikbare huisvuil en de PMD-producten zullen bij de AVR door nascheiding weer uit elkaar gehaald worden.

Hiermee stapt de gemeente niet over op het in de regio veel gebruikte ‘diftar-systeem’, waarbij inwoners extra geld moeten betalen voor iedere keer, dat ze hun restafvalcontainer aan de kant van de weg zetten. Het college van burgemeester en wethouders laat hierover weten: ,,Allereerst zorgen de hoge investeringen die nodig zijn voor deze overstap naar diftar ervoor dat we voor langere tijd aan dit systeem vast zitten. De resultaten van andere gemeenten die op dit systeem over zijn gestapt zijn verschillend. Wanneer, door voortschrijdend inzicht, blijkt dat de overgang naar omgekeerd inzamelen toch niet de juiste keuze was voor Oegstgeest, zitten we door de hoge benodigde investeringen en lange afschrijftermijn nog lange tijd aan dit systeem vast. Daarnaast heeft omgekeerd inzamelen een lager serviceniveau voor inwoners ter gevolg.’’ Met deze maatregelen moet het de gemeente lukken om in 2023 iedere inwoner minder dan 100 kilo aan restafval te laten hebben.

De gemeente wil wel de inwoners stimuleren om hun groente, fruit en tuinafval beter te scheiden. En met een ja-ja sticker kunnen inwoners duidelijker aangeven, dat ze graag de Oegstgeester Courant willen ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders laat de optie open om later alsnog diftar in te voeren, als blijkt dat het systeem van nascheiding niet goed genoeg is.

Wethouder Huizing liet de raadsleden weten: ,,We beginnen met een zevenstappenplan. Die stappen zorgen allemaal voor een verwachte daling van de hoeveelheid restafval. Als we het subdoel niet halen, kan het betekenen dat we bijsturen. We sluiten niets uit aan adequate maatregelen. Dus ook in de vorm van een financiële prikkel. Maar we gaan niet zoals sommige andere gemeenten in korte tijd heel veel investeren. We zien dat die gemeenten de doelstellingen niet halen, maar niet terug kunnen omdat ze zoveel geld hebben geïnvesteerd.’’

De wethouder laat weten, dat de resultaten van het vooraf scheiden van het pmd-afval zeer beperkt zijn. ,,Het aantal kilo’s, dat geschikt is voor recycling en we met bronscheiding binnenhalen, is negen kilo, terwijl de kosten zijn opgelopen tot boven de 100.000 euro. Door over te gaan tot nascheiding, werken we toe naar 25 kilogram dat recyclebaar is en het kost ons nul euro bij de AVR. Bovendien is die nascheiding gemakkelijker voor onze inwoners en het levert minder rotzooi op straat op, waar ook veel over geklaagd wordt. Het allergrootste probleem van afval is de gft; meer dan 53 van de 100 kg bestaat uit gft.’’

De raadsleden hadden wel enkele kritische opmerkingen. Rosdorff (HVO): ,,Bronscheiding geeft inwoners inzage in hun gedrag en daaruit kan een prikkel ontstaan om minder afval te genereren.’’ Van den Ouweelen (Lokaal): ,, Het lijkt een beetje op ‘Wie dan leeft die dan zorgt’.’’ Maar Van der Hoeven (CDA) was enthousiast. ,,Nascheiding is beter voor inwoners en milieu en niet duurder dan de huidige situatie. HvO zit nog steeds in de Roeffen-tunnel; het denken van de vorige wethouder, met allerlei dingen die er bij worden gehaald en waar zaken ingewikkeld worden gemaakt.’’ Ook Van Driel (PrO) was positief: ,,We halen de doelstelling niet alleen eerder, maar ook ruim’’. Het collegevoorstel werd aangenomen.