Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 maart 2020

Column


Kerncentrale

KAAG EN BRAASSEM – ,,Liever één kerncentrale dan alle weilanden vol met zonnevelden en windmolens.’’ Deze uitspraak ‘op persoonlijke titel’ uitte wethouder Yvonne Peters onlangs. Maar de politieke partijen in Kaag en Braassem lijken nog niet klaar om een kerncentrale te verwelkomen in het Groene Hart.

Een kerncentrale neemt minder ruimte in dan de vele tientallen en tienduizenden zonnepanelen die nodig zijn om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Sterker nog, volgens Sjef Peeraer (oprichter van Budget Energie), levert één kerncentrale net zoveel energie op als 6.000 windmolens. Met de komst van één zo’n kerncentrale kan dus voorkomen worden, dat het hele open landschap van het Groene Hart volgestouwd wordt met windmolens en zonnepanelenvelden. Terwijl ondertussen de vliegtuigen van Schiphol ongegeneerd hun fijnstofuitstoot over de inwoners verspreiden en de biogascentrales tonnen aan gezonde bomen verorberen en hiermee de CO2-uitstoot voor de komende tientallen jaren verhogen.

Tijdens de fractievergaderingen van de politieke partijen vroeg ik daarom aan enkele politici, of zij de komst van een kerncentrale in of bij Kaag en Braassem zouden verwelkomen. Dat bleek even slikken te zijn. Raadslid Kelly Straver hield zich op de vlakte. ,,Daar hebben we het intern nog niet over gehad.’’ Enkele SVKB-leden vroegen zich ook af, of het überhaupt wel mogelijk is om nog kerncentrales te bouwen.  Ook D66 stond niet te springen; deze partij zet liever in op windmolens en zonnepanelen: ,,Prima om deze te plaatsen langs doorgaande wegen, in glastuinbouwgebied als Geestweg/Floraweg en op bedrijventerreinen’’, zo vond Nick van Egmond.

Gino Wesselman opperde het idee om ook zonnepanelen te plaatsen op braakliggende stukken land, waarbij het nog jaren duurt voordat daar gebouwd kan worden. Wethouder Inge van der Meer opperde om boven openbare parkeerplaatsen zonnepanelen te hangen. ,,Zo staat je auto droog en kun je ‘m gelijk opladen.’’

Toch lijkt de wens voor het plaatsen van kerncentrales te groeien. Zo pleit de VVD-fractie in Overijssel voor de komst van zo’n energieopwekker. ,,Met enkel windenergie en zonneparken gaan we het niet halen’’, geeft vice-fractievoorzitter Yvonne Koolhaas aan. Ik ben benieuwd of de VVD-fractie in Kaag en Braassem zal pleiten voor een kerncentrale in Kaag en Braassem. Het is wel dé manier om de nachtmerrie van raadslid Jan van der Geest te voorkomen; kilometers aan blinkende zonnepanelenvelden.