Gemeente scoort goed met afval scheiden
KAAG EN BRAASSEM – De inwoners van Kaag en Braassem betalen voor iedere keer, dat ze restafval laten ophalen. Deze ‘diftar’ maatregel is ingevoerd, om het afvalscheiden te stimuleren. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Uit cijfers van afvalbedrijf Cyclus blijkt, dat de inwoners van Kaag en Braassem het minste restafval produceren ten opzichte van andere gemeenten, die gebruik maken van Cyclus.
In 2017, vóór de invoering van het diftar, gooide iedere inwoner van Kaag en Braassem nog 201 kilo aan restafval per jaar weg. In 2018 was dat al gedaald tot 117 kilo. Vorig jaar bleek die trend zich te hebben doorgezet: 105 kilo aan restafval per inwoner. Dat is nog net boven de landelijke norm van maximaal 100 kilo restafval per persoon in 2020. Dit komt mede, omdat er in deze gemeente goed gescheiden wordt; 78% van herbruikbare materialen zoals pmd en tuinafval wordt apart aangeboden. Ter vergelijking: in buurgemeente Nieuwkoop, waar diftar nog niet is ingevoerd, ligt het scheidingspercentage op 66% en gooit iedere inwoner 182 kilo aan restafval per jaar weg.
In 2019 wisten ook meer inwoners het afvalbrengstation te vinden, om daar bijvoorbeeld oude banken of afgedankte materialen naar toe te brengen. Maar liefst 49.900 mensen maakten hier gebruik van.
Uit de cijfers blijkt verder, dat de top 3 van afvalsoorten per huishouden bestaat uit gft-afval, restafval en hygiënisch papier. Op de vierde plek staat nu nog: ‘papier en karton’. Maar omdat er vanaf juli geen geld meer wordt betaald voor het ophalen van het oud papier dreigen verenigingen en scholen hier mee te stoppen. Als de gemeente Kaag en Braassem hier de komende maanden geen oplossing voor kan bedenken, is de kans groot, dat veel kranten en tijdschriften in de restafvalcontainer gestopt worden. Daarmee lijkt de landelijke doelstelling van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar per 2020 niet meer gehaald te worden.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home