Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2020

Geen dwangsom


Door onduidelijk regels gemeente

KAAG – In 2018 legde het college van burgemeester en wethouders een dwangsom van 1.500 euro op tegen een ‘nautic loft’, die meerdere maanden per jaar in jachthaven ’t Fissertje ligt. Het zou hier gaan om een woonboot, maar de eigenaar maakte bezwaar tegen deze dwangsom en gaf aan, dat het om een pleziervaartuig ging.

Een rechter heeft zich over deze kwestie uitgesproken en de nautic loft-eigenaar is in het gelijk gesteld. In de Schepenverordening van Kaag en Braassem wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen een woonschip en een ‘pleziervaartuig’, zo oordeelde de rechtbank. ,,De gemeente mocht in redelijkheid niet tot handhaving overgaan.’’ Het argument van de gemeente, dat de nautic loft heel erg op een woonboot lijkt, dus ook een woonboot moet zijn, maakte geen indruk op de rechter. Als de gemeente wil handhaven, moeten de regels duidelijker opgeschreven worden.

De eigenaar is natuurlijk blij: ,,Hiha! Gewonnen! Met loft!’’ Maar gaat de gemeente haar regelgeving aanpassen, vanwege deze gerechtelijke uitspraak? Een woordvoerder geeft aan, dat de gemeente zich beraadt over de te nemen stappen. ,,Dit bestemmingsplan geldt niet voor de gehele gemeente Kaag en Braassem, dus de uitspraak heeft maar een beperkt bereik. Het woonschip is nu niet in de jachthaven aangemeerd, dus handhaving is niet aan de orde.’’ Krijgt de eigenaar van de nautic loft nog een bloemetje vanwege al het gedoe, dat hij heeft moeten doormaken? De woordvoerder: ,,Dat een handhavingsbesluit in een latere fase door de rechter wordt vernietigd omdat er onduidelijkheid bestaat over regelgeving, maakt niet dat de gemeente zich op het standpunt stelt dat het wenselijk is een dergelijk woonschip aan te meren in een jachthaven. Bovendien beraadt het college zich over de vraag of zij in hoger beroep wil gaan tegen de uitspraak.’’