Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2020

Afval


KAAG EN BRAASSEM – De inwoners scheiden hun afval veel beter; de invoering van het ‘diftar-systeem’, waarbij iedereen betaalt voor elke keer dat het restafval opgehaald wordt, lijkt haar vruchten af te werpen.

In vijf jaar tijd is het aantal kilo’s restafval per persoon per jaar gedaald van 201 kilo naar 105 kilo. Hiermee lijkt de landelijke doelstelling haalbaar om dit jaar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar te hebben. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, hangt vooral af van de ontwikkelingen rondom het inzamelen van het oud papier. Vanaf 1 juli krijgen scholen en verenigingen veel minder geld voor dat inzamelen. En al deze instanties hebben aangegeven, dat ze er dan waarschijnlijk het bijltje bij neergooien. De bal ligt nu bij het gemeentebestuur van Kaag en Braassem. Als de gemeente niet bijchipt, zou de verantwoordelijkheid van het verwerken van al dat oud papier wel eens bij de inwoners zelf kunnen komen te liggen. En niet iedereen zal de moeite nemen om het oud papier naar de gemeentelijke milieustraat te brengen. Wanneer al dat oud papier bij het restafval komt, zal de landelijke doelstelling bij lange na niet gehaald worden. Om nog maar te zwijgen over het doel om in 2025 maximaal 30 kilo restafval per persoon per jaar te hebben.