Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2020

Duurzaamheidsman overleden


HOOGMADE – Job Grovenstein (75) is dinsdag 28 april overleden. Meer dan veertig jaar zette hij zich in voor een duurzamere planeet. Samen met zijn vrouw Paula verbouwde hij zijn huis in de jaren ’80 zo, dat deze energieneutraal was, mét zonnepanelen. Hiermee was Grovenstein een voorloper op het vlak van duurzaamheid. De slopende ziekte botkanker werd hem op woensdag 29 april toch teveel.

Tientallen jaren werkte Grovenstein bij het Hoogheemraadschap, was actief als gemeenteraadslid voor het CDA en zette KBenergie op; een organisatie die het voor tientallen mensen mogelijk maakt om zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis te ‘sponsoren’. Zijn meest recente actie was, om een elektrische dorpsauto voor Hoogmade te realiseren.

Ook zette hij samen met anderen Windcoöperatie Kaag en Braassem op met de mogelijkheid van minimaal 50 procent burgerparticipatie. ,,Dan is het niet meer zo, dat een paar grote bedrijven alle winst pakken.’’ Ook was Grovenstein betrokken bij Energie Rijnland, die als doel heeft duurzame energieprojecten op te richten binnen Holland Rijnland. ,,In Kaag en Braassem willen we windturbines oprichten langs de N207 en wellicht langs de N445. Daar zitten drie agrariërs die windturbines op hun land willen plaatsen. Maar zonder burgerparticipatie worden er geen windturbines meer opgericht.''

Enkele maanden terug heeft het AD Grovenstein geïnterviewd. ,,U gaat binnenkort het tijdelijke voor het eeuwige vervangen. Waarom maakt u zich nog zo druk om dit soort zaken? Geniet van de tijd, die u nog rest! Grovensteins reactie was veelzeggend: ,,Ik geniet er juist van om met deze zaken bezig te zijn. Dat is mijn drive. De ziekte heeft niet mijn houding ten opzicht van de wereld veranderd. Zolang als het gaat, blijf ik me inzetten voor duurzaamheid. Want we moeten anders met deze aarde omgaan. Door minder te consumeren en niet zo snel spullen weg te gooien. We moeten gewoon minder kopen, zodat we de aarde beter kunnen achterlaten voor onze kinderen.''

Tot op het allerlaatst was Grovenstein bezig om de wereld een betere plek te maken. Zo riep hij eerder deze maand de postcodeloterij op, om het prijzengeld van deze maand (zo’n 100 miljoen euro) niet uit te keren, maar te besteden aan IC-bedden, mondkapjes en beademingsapparatuur.