Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2020

Sportakkoord voor gezondere inwoners


KAAG EN BRAASSEM – Sportverenigingen en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen om meer mensen aan het sporten te krijgen. Niet alleen wordt de ‘derde helft’ aangepakt, ook worden inwoners uit achterstandsgroepen extra benaderd om te sporten. Hiervoor is een Sportakkoord opgesteld.

Het Sportakkoord heeft twee doelen: dat meer inwoners gezond sporten en bewegen en dat er meer ‘inclusief’ wordt gesport. Mensen met een beperking, maar ook eenzame inwoners moeten meer kansen krijgen om zich lichamelijk in te kunnen spannen. Ook gaan de verenigingen zich inzetten om de acceptatie van LHBTI-ers in de sport te vergroten.

Nu gebeurt het nog te vaak, dat sporters na een intensieve lichamelijke inspanning naar de kantine gaan, om zich daar vol te gooien met kroketten en alcoholische drank. Met tussendoor enkele sigaretten, die opgestoken worden. De verenigingen gaan werken aan manieren om die ‘derde helft’ gezonder te maken. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gezondere snacks en het ontmoedigen van roken en alcoholgebruik.

Door het coronavirus is de start van dit Sportakkoord uitgesteld tot later dit jaar. Burgemeester Marina van der Velde: ,,De samenwerking tussen de verschillende partijen maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor onze eenzame inwoners om dicht bij huis activiteiten te volgen met mensen uit de buurt en in vastgoed dat toch overdag leeg staat. ,,Kinderen, die op een andere manier op hun gedrag aangesproken moeten worden om te luisteren, of kampen met fysieke beperkingen, kunnen ook mee (blijven) doen.’’ De gemeente vraagt 40.000 euro aan, om de verenigingen te helpen activiteiten voor het Sportakkoord op te zetten. Verenigingen, die nog niet meedoen aan het Sportakkoord, kunnen zich nog aanmelden.